ΑΡΘΡΑ

Τo δύσκολο εξάμηνο

Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει τα όρια της γελιοποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει την δράση της τρόικα. Πίστευε ότι θα υπάρξει πλήρης καταδίκη της τρόικα και άρα δικαίωση της πολιτικής του. Έφτασε μάλιστα να καταγγέλλει την κυβέρνηση οι παρεμποδίζει την άφιξη της επιτροπής στην Αθήνα. Ήρθε λοιπόν κλιμάκιο της επιτροπής και ο πρόεδρος της μας είπε ενδιαφέροντα πράγματα.

Βεβαίως η τρόικα έχει κάνει τραγικά λάθη. Όμως την εποχή που συγκροτήθηκε ήταν αναγκαία και έσωσε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, από την άτακτη χρεοκοπία. Και ότι στην συνάντηση του με τον κ. Τσίπα παρά τις επιμονές ερωτήσεις του δεν πηρέ ούτε μια συγκεκριμένη απάντηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την δράση της τρόικα, για διάφορα επιμέρους θέματα.

Αποδεικνύεται λοιπόν η πλήρης γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. 
Και ότι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν μπορείς να παίζεις μικροπολιτικά παιχνιδάκια. Παρά τον εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ εξάμηνο που έρχεται θα είναι κολασμένο για την χώρα.

Πρέπει να γίνουν πράγματα για να κρατηθεί όρθια. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να εκταμιευθούν οι δόσεις που απομένουν. Πρέπει να τεθεί άμεσα και να δοθεί λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα επί αυτού πριν τις ευρωεκλογές.

Πρέπει από το πρωτογενές πλεόνασμα και άλλους πόρους να ληφθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και να αποκατασταθούν αδικίες.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνουν αισθητά από την ελληνική κοινωνία και να συντελέσουν σε αλλαγή πολιτικού κλίματος.

Είναι αναγκαίο να πετύχει η ελληνική προεδρία της ΕΕ. Αυτό θα πείσει ότι η Ελλάδα γυρίζει στην κανονικότητα και λειτουργεί σαν ισότιμο κράτος της ευρωπαϊκής οικογένειας. 
Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και αρχίζει ένας άλλος, δύσκολος μεν, κύκλος, όπου όμως θα κινούμαστε με ένα εθνικό σχέδιο.

Ένας στόχος είναι να κερδηθούν οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της ευθύνης. Στην κατευθύνει αυτή έχει τεραστία σημασία η σύγκλιση και η ενότητα όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Μια οργανωτική επιτροπή πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα από κόμματα, τους 58,κινησεις και πρόσωπα. .Αυτή να οργανώσει μια μεγάλη συνδιάσκεψη που θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα και θα καθορίσει τον τρόπο επιλογής του ευρωψηφοδελτιου.

Έχει τεράστια σημασία οι δυνάμεις αυτές να πάνε καλά και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές. Αυτό μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και να βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα.
Γι αυτό πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή την μάχη.

Δύσκολο εξάμηνο. Μεγάλες οι προκλήσεις μπροστά στην χώρα, τη κυβέρνηση, την κεντροαριστερά. Η αισιοδοξία της βούλησης όμως μου λέει ότι θα τα καταφέρουμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top