ΑΡΘΡΑ

Τo «Καμπανάκι» και ο κινητήρας!

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012 για την «Πράσινη Γραμμή», όπως επίσης και η ετήσια έκθεση για τη στήριξη των τουρκοκυπρίων με κοινοτικά κονδύλια φωτίζουν ιδιαίτερα την πορεία των πραγμάτων στην Κύπρο.

Ειδικότερα, πρώτο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της διακίνησης ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα μέσω της «Πράσινης Γραμμής».

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012 για την «Πράσινη Γραμμή», όπως επίσης και η ετήσια έκθεση για τη στήριξη των τουρκοκυπρίων με κοινοτικά κονδύλια φωτίζουν ιδιαίτερα την πορεία των πραγμάτων στην Κύπρο.

Ειδικότερα, πρώτο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της διακίνησης ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα μέσω της «Πράσινης Γραμμής». Σύμφωνα με την έκθεση, η διακίνηση ε/κ προς τα κατεχόμενα μειώθηκε από 621.406 το 2011, σε 481.732 το 2012. Μείωση σημείωσε και η διακίνηση ε/κ με αυτοκίνητα προς τα κατεχόμενα, από 210.877 το 2011 σε 154.778 το 2012. Μικρότερη μείωση σημείωσε η διακίνηση τ/κ προς τις ελεύθερες περιοχές, από 937.789 το 2011, σε 850.362 το 2012.

Δεύτερο, παρατηρείται μείωση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2012. Η Επιτροπή διαπιστώνει μείωση του όγκου εμπορικών συναλλαγών κατά 17% το 2012, σε σύγκριση με το 2011. Το 2012 διεξήχθηκαν εμπορικές συναλλαγές ύψους 4,040,018 ευρώ, ενώ το 2011, 4,827,454 ευρώ. Η Επιτροπή αποδίδει τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών στον περιορισμένο σκοπό του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Στην έκθεση για την οικονομική στήριξη των τουρκοκυπρίων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι από το 2006 μέχρι και το 2012 έχουν εγκριθεί κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 311 εκατ. ευρώ. Για το 2012, τα κονδύλια ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις που έγιναν φτάνουν τα 14,2εκατ. ευρώ και οι πληρωμές σε 25,2 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την εκτέλεση έργων, στην οποία αποσκοπεί επίσης ο χρηματοδοτικός Κανονισμός, η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για τη συνέχιση των εργασιών στο δικοινοτικό έργο επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά, καθώς και για την πρόοδο που γίνεται στην δημιουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στη Μόρφου και την Αμμόχωστο.

Η Έκθεση της Επιτροπής παρουσιάζει μιαν τεχνοκρατικού χαρακτήρα περιγραφή, με αξιοσημείωτη προσπάθεια να δώσει στοιχεία χωρίς βαθύτερη ερμηνεία και να παραθέσει αριθμούς χωρίς πολιτική αξιολόγηση. Αυτό δεν ωφελεί κανένα γιατί οι αριθμοί μιλούν πολιτικά, λένε κάτι πολύ σαφές. Η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες εμφανίζει ισχυρά σημάδια κόπωσης, δείγμα γραφής ότι το αδιέξοδο στις συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου το 2012 και η απουσία προοπτικής για επίλυση επηρεάζει τις εξελίξεις κατά πολύπλευρο τρόπο. Η αποσιώπηση βασικών πολιτικών στοιχείων σε μια Έκθεση δεν δείχνει επίγνωση του ρόλου που η ίδια η Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει ως το κατ’ εξοχή πολιτικό σώμα της Ένωσης. Τα στοιχεία της Έκθεσης αποτελούν ένα «καμπανάκι» για όσους έχουν την ευθύνη για την προετοιμασία του εδάφους για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλών τον προσεχή Οκτώβρη. Η επικοινωνία μειώνεται, η εμπορική συνεργασία γίνεται προβληματική, η οικονομική κρίση πιέζει ολοένα και πιο επιθετικά σε όλα τα επίπεδα.

Τα πιο πάνω στοιχεία, με μια διαφορετική ανάγνωση είναι ικανοί παράγοντες για να δημιουργήσουν μια κινητικότητα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η κόπωση μπορεί να ξεπεραστεί και το κλίμα θα αποκτήσει δυναμική εφόσον η πολιτική ηγεσία αναλάβει τις πρωτοβουλίες που τις αναλογούν κάτω από τις περιστάσεις που περιγράφει η Έκθεση της Επιτροπής. Είναι βέβαιο ότι θα αναληφθεί μια ακόμα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση. Αυτή τη φορά οι περιστάσεις είναι πιο πολύπλοκες, συνεπώς πιο πολύπλοκη πρέπει να είναι και η ελληνοκυπριακή προσέγγιση.

Όσα αποφεύγει να διαγνώσει η Επιτροπή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για να δώσουμε νέα περιεχόμενα στο βασικό αίτημα της συγκυρίας γιατί μόνο η επίλυση του κυπριακού μπορεί να θέσει τέρμα στην οικονομική κρίση και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η επίλυση θα αλλάξει τις παραμέτρους της συζήτησης-ούτε αριθμοί για διόδους στα «σημεία διέλευσης» στην κατοχική γραμμή, ούτε εμπορικές συναλλαγές σε συνθήκες διχοτόμησης, αλλά ανάπτυξη σε συνθήκες ελευθερίας. Η πολιτική της καταγγελίας οδηγεί σε διαπιστώσεις όπως αυτές που αναφέρει η Έκθεση της Επιτροπής, συνεπώς είναι πατριωτική ευθύνη να σταματήσουμε το δρόμο που οδηγεί σε μακρόσυρτη εθνική ήττα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top