ΑΡΘΡΑ

Τo Φόρουμ στο απόσπασμα, ο Τσίπρας στη Βραζιλία

Και ξαφνικά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να μη μετάσχει το κόμμα στο Φόρουμ Διαλόγου των σοσιαλδημοκρατικών, μεταρρυθμιστών και οικολογικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίκου Μπίστη.
Και αυτό την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συμμετάσχει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από μηδενική βάση, ο δε πρόεδρός του Βαγγέλης Βενιζέλος όρισε τον γραμματέα του κόμματος, Γιάννη Μανιάτη, ένα άφθαρτο πολιτικό, και τον δικό μας της ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, Χρήστο Δερβένη, ως εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο φόρουμ.

Και  ξαφνικά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να μη μετάσχει το κόμμα στο Φόρουμ Διαλόγου των σοσιαλδημοκρατικών, μεταρρυθμιστών και οικολογικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίκου Μπίστη. Και αυτό, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συμμετάσχει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από μηδενική βάση, ο δε πρόεδρός του Βαγγέλης Βενιζέλος όρισε τον γραμματέα του κόμματος, Γιάννη Μανιάτη, έναν άφθαρτο πολιτικό, και τον δικό μας της ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, Χρήστο Δερβένη, ως εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο φόρουμ. Το πράγμα γίνεται πολύ περίεργο από τη στιγμή που άνθρωποι και δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ είχαν την πρωτοβουλία και πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αυτού του φόρουμ, μαζί με ανθρώπους των κεντροαριστερών κινήσεων.

.

Τι να τρέχει άραγε; Επικράτηση φοβικών παλαιοαριστερών αντιλήψεων απομονωτισμού στην ΔΗΜΑΡ; Μίζερες προσωπικές στρατηγικές, να κρατήσουμε το μαγαζί για να είναι διασφαλισμένος ο ρόλος μας; Το επιχείρημα πάντως ότι δεν θέλουν συγχρωτισμό με το ΠΑΣΟΚ, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί κατ’ αρχήν συγχρωτίζονται με το ΠΑΣΟΚ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, την κυβέρνηση. Κα γιατί είναι αερολογία να μιλάς για σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της μεταρρύθμισης, χωρίς τα δύο υπαρκτά κοινοβουλευτικά κόμματα του χώρου, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα με ρίζες και δεν θα σβήσει τόσο εύκολα όσο νομίζουν μερικοί.

.

Βεβαίως έχει βαρύτατες ευθύνες για την οικοδόμηση του μεταπολιτευτικού μοντέλου που μας οδήγησε στην κρίση. Όμως και η Αριστερά δεν του έκανε ποτέ κριτική γι’ αυτές τις ευθύνες του. Αντίθετα, η αντιπολίτευσή της εστιαζόταν στο ότι δεν ήταν περισσότερο «φιλολαϊκό». Και εν πάση περιπτώσει, το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έστω και με πολλά λάθη και αστοχίες κοίταξε κατάματα την κρίση και κράτησε την Ελλάδα όρθια, όταν όλοι οι άλλοι πούλαγαν αντιμνημονιακά φούμαρα. Και σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν πληρώνει τον λαϊκισμό, τα λάθη και την διαφθορά του παρελθόντος. Πληρώνει ότι προσγειώθηκε, έδειξε υπευθυνότητα και προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση. Και αυτό μεσοπρόθεσμα θα του πιστωθεί.

.

Αλλά η συμμετοχή και των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς, είναι απαραίτητη για την δημιουργία της ισορροπίας εκείνης που θα  επιτρέψει στις κεντροαριστερές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις και τους ανένταχτους πολίτες να παίξουν ουσιαστικό και αυτόνομο ρόλο. Κανείς σήμερα δεν έχει διάθεση να παίξει το ρόλο της γλάστρας και του «συνοδοιπόρου» ενός κόμματος. Όσοι ονειρεύονται την κεντροαριστερά σαν νέο ΕΑΜ, όπου η ΔΗΜΑΡ θα παίζει τον ρόλο του ΚΚΕ και διάφοροι ανένταχτοι θα είναι σε ρόλο Σβώλου, Τσιριμώκου, Κρητικιά, Μιχάλη Κύρκου κ.λπ., είναι μακριά νυχτωμένοι. Ξεχνούν ότι έχουμε 2012. Και ο Μάρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Όμως η ΔΗΜΑΡ περιέχει πρωτοπόρες κεντροαριστερές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Και είμαι σίγουρος ότι θα προωθήσουν το εγχείρημα του διαλόγου και της σύγκλισης. Και όλοι εμείς, πρέπει να εμμείνουμε σε αυτόν τον στόχο. Τόσο σοβαρά εγχειρήματα, δεν σταματούν στο πρώτο εμπόδιο και την πρώτη φουρτούνα.

.

Κατά τα άλλα, πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού η κυβερνητική συνοχή μετά τις θετικές εξελίξεις με την δόση, την επαναγορά χρέους και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Για το νέο ξεκίνημα, με πρωταρχική προτεραιότητα την ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική ομαλότητα.

.

Υ.Γ. Ο Τσίπρας δεν καταλαβαίνει λόγω ελλιπών νοητικών εργαλείων, ή κοροϊδεύει συνειδητά τον κόσμο; Μας είπε ότι ο Λούλα εκδίωξε από την Βραζιλία τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δες τε τα μέτρα της κυβέρνησης Λούλα και κρίνετε:

.

–         Επέκταση συμφωνίας με Δ.Ν.Τ.

.

–         Εκχώρηση σε ιδιώτες επτά μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

.

–         Ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

.

–         Ιδιωτικοποιήσεις ύψους 45 δις.

.

–         Κατασκευή μεγάλων έργων με εκχώρηση των εσόδων σε ιδιώτες.

.

Και άλλα πολλά παρόμοια (τα στοιχεία είναι από άρθρο του Μάκη Σπυράτου). Επειδή δεν διαβάζει, συγχέει τον Λούλα του Πόρτο Αλέγκρε, με τον Λούλα Πρόεδρο. Κι επειδή μας φέρνει την Βραζιλία σαν νέο μοντέλο για τη χώρα μας, μερικές ερωτήσεις:

.

Στις φαβέλες με την απίστευτη φτώχεια και αθλιότητα, πήγε ο Τσίπρας στην επίσκεψή του στην Βραζιλία; Ρώτησε αν μπορεί το κράτος να μπει σε αυτές χωρίς συνοδεία τανκς; Και τουλάχιστον, μέσα σε αυτή τη φρίκη, ο Λούλα υποσχόταν δύο πιάτα φαγητό την ημέρα για κάθε  Βραζιλιάνο και όχι το παντεσπάνι των υπαλλήλων της Βουλής και άλλων προνομιούχων συντεχνιών.

.

Πάντως τα Χριστούγεννα θα γιορτασθούν κανονικά. Γι’ αυτό, εύχομαι σε όλους:

.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top