ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει προοπτική;

Κάθε νέα κυβέρνηση έχει και πρέπει να έχει περίοδο χάριτος. Είναι κάτι πλήρως θεμιτό καθώς οι νέοι υπουργοι και οι ομάδες τους πρέπει να ενημερωθούν και να καταννοήσουν τι έχουν να αντιμετωπήσουν. Μετά από τα παραπάνω βήματα συντάσονται οι προγραμματικές δηλώσεις και ξεκινάει η πορεία της κάθε νέας κυβέρνησης. Παρ᾽ολα αυτά τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει με γεωμετρική πρόοδο, όπως μαζι με αυτόν με γεωμετρικη πρόοδο μειώνεται η ανοχή της κοινωνίας, συνεπώς και η περίοδος χάριτος.

Το ερώτημα που τίθεται αυτή την χρονική στιγμή είναι το εξής: Το έχει καταλαβει αυτό το νέο υπουργικό συμβούλιο; Και θέτω αυτό το ερώτημα γιατί βάσει του χρόνου βρίσκεται από την περίοδο της ενημέρωσης στην φάση της καταννόησης. Εξαιρώ τον πρωθυπουργό καθώς μετά απο τις συναντησεις με τους κυρίους Σουλτς και Νταισεμπλουμ σίγουρα γνωρίζει περισσοτερα.

‘Ομως παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Σε αντίθεση με τις προσεκτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι υπουργοί πριν καλά καλά καθήσουν στις υπουργικές καρέκλες έχουν ξεθεωθεί να γυρνάνε από πάνελ σε πάνελ και να ανακοινώνουν τις αλλαγές που θα κάνουν. Και αυτό πριν καν γίνει συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το παρακάτω. Πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε τις δηλώσεις τους; Αν τους πιστέψουμε, θεωρούμε πως το κράτος μπορεί να διοικηθεί πιο εύκολα από ένα περίπτερο. Αν πάλι δεν τους πιστέψουμε τίθεται θέμα για την σοβαρότητα τους.

Αν όμως προσπεράσουμε τα παραπάνω προκύπτει νέο ερώτημα. Πως θα τα κάνουν όλα αυτα; Και αν όντως τα κάνουν πριν την διαπραγμάτευση που επιδιώκουν, τότε για ποιό πράγμα θα διαπραγματευτούν; Θα πει ο καλοπιστος σχολιαστής, τα λἐνε όλα αυτά για να ταρακουνήσουν τους εταίρους μας, άρα μπλοφάρουν. Εδώ όμως προκύπτουν δύο προβλήματα. Το πρὠτο σχετίζεται με την μπλόφα. Αν ο σκοπός τους είναι η μπλόφα και δεν τα υλοποιήσουν τότε θα αντιμετωπίσουν την λαική οργή. Το δεύτερο πρόβλημα ανήκει στην κατηγορία των τρόπων διαπραγμάτευσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαπραγμάτευση δεν γίνεται απο τα τηλεοπτικά πάνελ, τα ραδιόφωνα, τα blogs και το BBC, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά αν έχεις φανερώσει τα περισσότερα χαρτιά σου, τότε μην περιμένεις οι άλλοι να μην έχουν στήσει την τράπουλα εναντίον σου.

Δεν ξέρω αν υπάρχει προοπτική. Θέλω να ελπίζω πως η απάντηση είναι ναι. Με ευχολόγια όμως, δεν κατάφερε κανείς ποτέ τίποτα. Το μόνο σίγουρο έιναι πως οι ευρωπαίοι δεν έχουν δεχθεί ευχάριστα τις εξελίξεις, ούτε τις δηλώσεις που ακολούθησαν και το Eurogroup, αλλά και η σύνοδος κορυφής που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολα για αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν. Δυσκολίες που με σωστούς χειρισμούς θα είχαμε αποφύγει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top