ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Υπάρχει ακόμη πρόβλημα «Υγείας»

Μια και τώρα είναι ώρα… υποσχέσεων για τη Νέα Ελλάδα, να θυμίσω ότι και στην Υγεία υπάρχουν… εκκρεμότητες.

Μια και τώρα είναι ώρα… υποσχέσεων για τη Νέα Ελλάδα, να θυμίσω ότι και στην Υγεία υπάρχουν… εκκρεμότητες. Προσπαθώντας να φρεσκάρω τη μνήμη κυβερνώντων και μη, να θυμίσω ότι μια σοβαρή πολιτική Υγείας πρέπει να εξυπηρετεί επείγουσες και σοβαρές ανάγκες σε αρμονία με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Οι τέσσερις κυριότεροι άξονες παρέμβασης και οι αντίστοιχες πολιτικές – λύσεις που προτείνω για άμεση εφαρμογή μέσα στο 2014-15 είναι:

Πρόβλημα 1: Δύο εκατομμύρια πολίτες είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω ύφεσης και ανεργίας. Η λύση είναι η Καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας για όλους, με καθολική κάλυψη στο ύψος των παροχών του ΕΟΠΥΥ. Σταδιακή κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων και αντικατάσταση με φορολογικά έσοδα.

Πρόβλημα 2: Δυσκολία πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς αντιστοιχία με την ιατρική ανάγκη, αλλά με διάφορες δαπανηρές «διαμεσολαβήσεις». Δήθεν «επείγοντα» περιστατικά διεκδικούν ταυτόχρονα με τα πολύ περισσότερα μη επείγοντα περιστατικά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, συχνά με «αντάλλαγμα» για όσους μπορούν. Η λύση είναι η υποχρεωτική εισαγωγή όλων των μη επειγόντων με παραπομπή από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα – ΠΕΔΥ. Ταυτόχρονα, η σύνδεση της Επείγουσας Φροντίδας με την ίδρυση Αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων – ΤΕΠ, 24ωρης συνεχούς λειτουργίας.

Πρόβλημα 3: Το «κύμα νοσηρότητας» λόγω της κρίσης, που αναμένεται να κορυφωθεί στο 2016-18. Αναβαλλόμενες ιατρικές και προληπτικές πράξεις, παχυσαρκία λόγω κακής διατροφής, κακή στοματική υγεία, κατάθλιψη και ανθυγιεινές συνήθειες απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση έστω και τώρα. Η λύση είναι ένα έκτακτο Πρόγραμμα πρόληψης προσυμπτωματικού ελέγχου και άμεσης δράσης.

Πρόβλημα 4: Ανεπάρκεια των δημόσιων πόρων στην Υγεία. Διαφθορά και γραφειοκρατία σπαταλούν τους λίγους διαθέσιμους δημόσιους πόρους και εμποδίζουν την αποδοτικότητα και τη φιλικότητα του συστήματος υγείας. Η λύση βρίσκεται στην καθιέρωση της συνολικής ηλεκτρονικής διαχείρισης σε όλες τις συναλλαγές χρηστών και προμηθευτών και στη διακίνηση φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι ο μόνος υπεύθυνος Δημόσιος Φορέας για τη Διαχείριση, τον Ελεγχο και την Αξιολόγηση του δημόσιου ΕΣΥ.

Αν ακούγαμε κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη, ίσως ξεχνούσαμε για λίγο τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top