ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Υπεράνω κριτικής

Θυμάστε εκείνη την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στην ΕΡΤ που την αναγγελία της συνόδευε η επισήμανση ότι η ΕΡΤ είναι κερδοφόρα, αποκρύπτοντας ότι χρηματοδοτείται ακουσίως από τους καταναλωτές της ΔΕΗ; Είχε και άλλα ευτράπελα αλλά και σοβαρότερα παρεπόμενα εκείνη η απεργία.

Θυμάστε εκείνη την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στην ΕΡΤ που την αναγγελία της συνόδευε η επισήμανση ότι η ΕΡΤ είναι κερδοφόρα, αποκρύπτοντας ότι χρηματοδοτείται ακουσίως από τους καταναλωτές της ΔΕΗ; Είχε και άλλα ευτράπελα αλλά και σοβαρότερα παρεπόμενα εκείνη η απεργία.

Ο συνάδελφος Πάσχος Μανδραβέλης είχε γράψει τότε τη γνώμη του για την κινητοποίηση εκείνη. Περίπου έγραφε ότι στο μακρύ διάστημα της σιωπής της η κρατική τηλεόραση δεν έλειψε από κανέναν και ότι έπρεπε να επανεξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας της και ο αριθμός των καναλιών από τα οποία εκπέμπει, συνυπολογίζοντας τα 300 εκατομμύρια που πληρώνουν οι πολίτες, θέλοντας και μη, για τη λειτουργία της. Οι οποίοι πληρώνουν την ΕΡΤ αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους βλέπουν άλλα κανάλια. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε δεν ενδιαφέρει-ήταν η γνώμη του. Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας προστατεύει “την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και την ελευθεροτυπία επ΄αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας”.

Επομένως, αφού ο Μανδραβέλης δεν συκοφάντησε, προσέβαλε, αποσιώπησε ή παραποίησε, έκανε αυτό που είχε δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει. Να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή του, όποια και αν είναι αυτή, να την εκθέσει στη δημόσια κρίση όπως κάνουμε όλοι μας, και να προκαλέσει την διατύπωση αντιθέτων ή παρομοίων απόψεων. Τετριμμένα και αυτονόητα όλα αυτά αλλά δυστυχώς πρέπει να τα επαναλάβουμε. Γιατί η άποψή του Πάσχου Μανδραβάλη δεν αντικρούστηκε από μία άλλη άποψη αλλά από μία παραπομπή στο Πειθαρχικό της ΄Ενωσης. Με την κατηγορία εν ολίγοις της μη τήρησης της συναδελφικής αλληλεγγύης. Τι κι αν ο αρθρογράφος δεν αναφέρθηκε ποτέ προσωπικά σε κανέναν συνάδελφο αλλά οι επισημάνσεις του αφορούσαν μόνο την συνδικαλιστική πρακτική της ΠΟΣΠΕΡΤ και την κρατική σπατάλη στην ΕΡΤ; Χτες βγήκε η απόφαση που καταδίκασε τον Π.Μ. σε τρίμηνη διαγραφή.

Καταλαβαίνει κανείς την ύπαρξη αυτής της ασαφούς έννοιας της συναδελφικής αλληλεγγύης στο Καταστατικό, προκειμένου για ενότητα των εργαζομένων έναντι του εργοδότη και μέχρι εκεί. Οταν μάλιστα εργοδότης είναι ο ελληνικός λαός, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, δεν ισχύει ούτε αυτό γιατί υπερισχύει αυτό που ο δημοσιογράφος θεωρεί δημόσιο συμφέρον. Και αν θεωρεί ότι τα χρήματα των φορολογούμένων σπαταλιώνται στην ΕΡΤ, ασφαλώς και πρέπει να το γράψει. Και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ας του απαντήσουν.

Κάθε άλλη ερμηνεία στην ουσία διεκδικεί ασυλία των δημοσιογράφων στα γραπτά των συναδέλφων τους. Αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική ή κοινωνική ομάδα, δηλαδή αυστηρή κριτική σε ό,τι θεωρούμε λάθος, η ερμηνεία που καταδίκασε τον Μανδραβέλη μας αφαιρεί το δικαίωμα να το κάνουμε για τα μέλη της δικής μας ομάδας. Να μην γράφουμε δηλαδή, για παράδειγμα, για τα μυστικά κονδύλια που εισπράττουν δημοσιογράφοι ή για τους πολυθεσίτες συναδέλφους σε γραφεία τύπου και payroll επειδή μας το επιτάσσει η δημοσιογραφική αλληλεγγύη. Ακόμα και αν αυτό στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου

Η απόφαση είναι λυπηρή γιατί μετατρέπει την έννοια της συναδελφικής αλληλεγγύης σε συντεχνιακή συνωμοσία θεωρώντας τους ανθρώπους που η δουλειά τους είναι η κριτική υπεράνω κριτικής και εξ αντικειμένου δημιουργεί στεγανά στην ελεύθερη έκφραση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top