ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Υπογράφοντας για την κεντροαριστερά

Το κείμενο των 58 δεν φιλοδοξεί να είναι η λύση. Φιλοδοξεί όμως, να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λύση. Ως τέτοιο το αντιλαμβάνομαι και, ως τέτοιο το συνυπέγραψα. Φιλοδοξία καθόλου μικρή, εάν συνυπολογίσει κανείς την τρέχουσα πραγματικότητα, σε σχέση με το άμεσο παρελθόν και τα δρώντα υποκείμενα.

Το κείμενο των 58 δεν φιλοδοξεί να είναι η λύση. Φιλοδοξεί όμως, να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λύση. Ως τέτοιο το αντιλαμβάνομαι και, ως τέτοιο το συνυπέγραψα. Φιλοδοξία καθόλου μικρή, εάν συνυπολογίσει κανείς την τρέχουσα πραγματικότητα, σε σχέση με το άμεσο παρελθόν και τα δρώντα υποκείμενα.

Κομβικά στοιχεία της προσπάθειας αυτής λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μου, τρία. Το πρώτο, η συνάντηση σε έναν κοινό τόπο των μεγάλων και μικρών υποκειμένων του χώρου. Ιδιαίτερα των υπαρχόντων κομμάτων. Υψηλή φιλοδοξία επίσης. Η παρουσία των κομμάτων -και το είδος της- ή η απουσία τους από την προσπάθεια, θα επηρεάσει έως υπονομεύσεως, τόσο την ποιότητα, όσο και τις προοπτικές της.

Το δεύτερο, η ποιότητα του πολιτικού λόγου, που θα διατυπωθεί. Ο συνήθης λόγος του χώρου, υπερχειλής ως προς το πολιτικό του μέρος, ισχνός και υποτυπώδης, ως προς το οικονομικό, έχει αποδειχθεί, όχι απλώς ακατάλληλος, αλλά και απολύτως επικίνδυνος. Τροφός λαϊκισμού. Οδυνηρά μας δίδαξε, αυτό που υποτίθεται, ότι μάθαμε απʼ τα νιάτα μας: ότι πολιτική χωρίς οικονομία δεν νοείται. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε προγραμματικό πολιτικό λόγο ορθολογικό, συνθετικό, αυθεντικά κοινωνικό, παρούσης της οικονομίας. Εν ολίγοις, να μας λείπουν τα ευχολόγια.

Τέλος, το τρίτο, η έμπνευση και, στη συνέχεια η ανάδειξη νέων (όχι ηλικιακά μόνον) προσώπων, που θα εκφράσουν και θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία της. Ίσως τη δυσκολότερη από τις τρεις, εάν σκεφτεί κανείς, ότι τα σαράντα μεταπολιτευτικά χρόνια απόλυτου κομματισμού και κομματοκρατίας, στέρησαν την ελληνική κοινωνία από το αυτονόητο δικαίωμά της της ανάδειξης νέων υποκειμένων. Εν ολίγοις, νέοι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, κόντρα στις επιδοτημένες με δημόσιο χρήμα καριέρες και αντιλήψεις.

Η όλη προσπάθεια γίνεται υπό την κοινά αποδεκτή αρχή «χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αποκλεισμούς». Είναι προφανές όμως, ότι με την πλήρωση των πιο πάνω προϋποθέσεων, αποκλεισμοί και, κυρίως αυτοαποκλεισμοί θα προκύψουν και πρέπει να προκύψουν.

Τελειώνοντας, σημειώνω, ότι στην προσπάθεια αυτή, εγώ προσωπικά, προσέρχομαι ως στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και όχι ανέστια, αναγνωρίζοντας σʼ αυτήν και εννοώντας απολύτως τη στρατηγική επιδίωξη από ιδρύσεως του κόμματός μου, για την «ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας» (Ιδρυτική Διακήρυξη ΔΗΜΑΡ, 27.06.10).

Γιατί οι στρατηγικές χαράσσονται για να τις υπηρετούμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top