ΑΡΘΡΑ

Ύστατη προσπάθεια

katseli-2

Οι στιγμές είναι δραματικές. Η κυβερνητική συνοχή έχει ραγίσει και ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι ορατός. Και μαζί, ορατός είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν ελεγχόμενες τεχνητές κρίσεις, κατά τη διατύπωση του φίλου Δημήτρη Χατζησωκράτη. Σε οριακές καταστάσεις, σαν αυτές που ζει η χώρα, οι κρίσεις γίνονται συνήθως ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Πολλές φορές, οι πολιτικές δυνάμεις γίνονται αιχμάλωτες της ανελαστικής ρητορικής τους.

Οι στιγμές είναι δραματικές. Η κυβερνητική συνοχή έχει ραγίσει και ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι ορατός. Και μαζί, ορατός είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν ελεγχόμενες τεχνητές κρίσεις, κατά τη διατύπωση του φίλου Δημήτρη Χατζησωκράτη. Σε οριακές καταστάσεις, σαν αυτές που ζει η χώρα, οι κρίσεις γίνονται συνήθως ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Πολλές φορές, οι πολιτικές δυνάμεις γίνονται αιχμάλωτες της ανελαστικής ρητορικής τους. Ήδη οι εξελίξεις έχουν φέρει τα κακά αποτελέσματά τους.

Μια αίσθηση πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα μεταδίδεται στους ευρωπαίους εταίρους μας και στον διεθνή περίγυρο και κάνει ορατό ένα πάγωμα στο θετικό κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται για τη χώρα. Η οριακή υπερψήφιση των αποκρατικοποιήσεων, ασφαλώς δεν είναι καλό μήνυμα στους ενδεχόμενους επενδυτές και δεν θα συμβάλλει στην προσέλευσή τους. Η καταψήφιση των διατάξεων που έθιγαν συντεχνίες, στέλνει μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για βαθιές τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, αυξάνει την κοινωνική δυσαρέσκεια για τα μέτρα, αφού πείθει την κοινωνία ότι το πολιτικό προσωπικό δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα βάρη που θα σηκώσουν τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά για την προστασία των ισχυρών και με προσβάσεις συντεχνιών.

Η εικόνα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και πολιτικής περιχαράκωσης σε ξεπερασμένα σχήματα της ΔΗΜΑΡ, απειλούν τις εξαιρετικά λεπτές πολιτικές ισορροπίες. Οι δυναμικές που αναπτύσσονται κάνουν πιθανή την καταψήφιση των μέτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκταμίευση της τόσο αναγκαίας δόσης των 31,5 δις. Ας συνέλθουν όλοι. Υπάρχει ακόμη καιρός για μια ύστατη προσπάθεια. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να βρεθούν επειγόντως και να συμφωνήσουν. Να εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα κυβερνητικής συνοχής. Να αντιστρέψουν το θολό πολιτικό τοπίο. Στοιχεία μιας νέας συμφωνίας θα μπορούσαν να είναι: Μια τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης για μια πολιτική διαπραγμάτευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Και η δέσμευση όλων των κυβερνητικών εταίρων ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και θα ψηφίσουν όλα τα μέτρα όπως θα διαμορφωθούν.

Παράλληλα, είναι αναγκαία η συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ώστε όλοι οι εταίροι να ελέγχουν τι είδους διαπραγμάτευση έγινε και ποια είναι τα όριά της. Ας προχωρήσουν γρήγορα σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Διαφορετικά, το μέλλον θα είναι δραματικό. Κατάρρευση της χώρας, κοινωνική έκρηξη και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δραματική άνοδος του ναζισμού, πολιτική εκμηδένιση της κεντροαριστεράς και της μεταρρυθμιστικής αριστεράς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top