ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Φονικό δίδυμο

Η βραδιά της Δευτέρας με την εκπομπή Ανατροπή στο MEGA είχε ως απόλυτους αρνητικούς σταρ τους δύο πρωταγωνιστές της καταστροφής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος έδειξε και στον πιο καλοπροαίρετο ότι είναι παντελώς ακατάλληλος για να ασκήσει πολιτική σε συνθήκες κρίσης.

Η βραδιά της Δευτέρας με την εκπομπή Ανατροπή στο MEGA είχε ως απόλυτους αρνητικούς σταρ τους δύο πρωταγωνιστές της καταστροφής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος έδειξε και στον πιο καλοπροαίρετο ότι είναι παντελώς ακατάλληλος για να ασκήσει πολιτική σε συνθήκες κρίσης. Ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει το μέλλον του Πανεπιστημίου, αλλά τα προσωπικά του συμπλεγματικά απωθημένα. Αυτό το «δίδυμο της συμφοράς» έφερε ένα εμβληματικό πανεπιστήμιο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο ένας λόγω ανικανότητας και ο άλλος για λόγους προσωπικής αυτάρεσκης ιδιοτέλειας.

Το «Εργο», όπως εξελίχθηκε, είχε όλα τα συστατικά του «θρίλερ», με κορύφωση που ο θεατής ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει. Ξεκίνησε με φόντο τις απαιτήσεις της τρόικας για την απομάκρυνση αριθμού υπαλλήλων με κάποια μέθοδο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που άλλοι υπουργοί, όχι ασμένως, αλλά με πνεύμα συνεργασίας μπροστά στην εθνική ανάγκη, εφάρμοσαν. Ολοι, εκτός υπουργού Παιδείας που δεν έκανε τίποτε ως τον Σεπτέμβρη. Με δεδομένη εξαρχής την άρνηση του πρύτανη να δώσει στοιχεία που θα διευκόλυναν κάποια αξιολόγηση, το υπουργείο αδράνησε εγκληματικά και έφτασε να διώχνει υπαλλήλους στην τύχη με τραγικά αποτελέσματα.

Φυσικά, η αντιπολίτευση δεν άφησε την «ευκαιρία» να πάει χαμένη. Κρυμμένη πίσω από τις κουίντες, υπόσχεται θέσεις και μετεκλογική «αποζημίωση». Σήμερα, όμως, η καυτή πατάτα είναι όντως στα χέρια τής μέχρι τώρα αδρανούς κυβέρνησης. Κάτι πρέπει να γίνει και οι υπεύθυνες φωνές του κ. Φορτσάκη, του Συμβουλίου Ιδρύματος, και Καθηγητών πρέπει να ακουστούν. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τμήμα από το οποίο φεύγει το σύνολο, σχεδόν, των διοικητικών υπαλλήλων. Συνεπώς, ονόματα και αριθμοί πρέπει να επανεξεταστούν και να γίνει, επιτέλους, κάποια ουσιαστική αξιολόγηση.

Η πρόταση είναι ίσως απλοϊκή, αλλά νομίζω ότι πολιτικά είναι μονόδρομος. Ενα οξύ πολιτικό πρόβλημα δέχεται μόνο πολιτική λύση. Προτείνω την άμεση αντικατάσταση του υπουργού από άλλον, εντολή προς τον οποίο θα πρέπει να είναι να θέσει αμέσως σε αργία τον πρύτανη και να διατάξει άμεση ολιγοήμερη αναστολή εφαρμογής της διαθεσιμότητας με επαναξιολόγηση βάσει στοιχείων που θα προμηθεύσει το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου. Επιμήκυνση του σχολικού έτους χωρίς συνέπειες για τους φοιτητές, το ακατέργαστο χρυσάφι, που είδαμε προχθές στην εκπομπή. Τέλος, άμεση επαναλειτουργία Εργαστηρίων και Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας για να αποτραπεί η οριστική βαλκανιοποίηση των πιο ζωντανών κυττάρων της Ελληνικής Ανώτατης Παιδείας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top