ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Χαλαρή συστέγαση αντί συγχώνευσης

Η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός τρίτου «ευρωπαϊκού κεντροαριστερού» πόλου στο πολιτικό σύστημα αναγνωρίζεται πλέον από ευρύ φάσμα πολιτών. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στον προγραμματικό λόγο του, στη στρατηγική στόχευσή του και στον τρόπο συγκρότησής του.

Η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός τρίτου «ευρωπαϊκού κεντροαριστερού» πόλου στο πολιτικό σύστημα αναγνωρίζεται πλέον από ευρύ φάσμα πολιτών. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στον προγραμματικό λόγο του, στη στρατηγική στόχευσή του και στον τρόπο συγκρότησής του.

Δύο είναι οι μεγάλες προγραμματικές προκλήσεις. Η πρώτη αναφέρεται στον ρόλο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας την εποχή της παγκοσμιοποίησης – που μπορεί να προσδιορίσει και τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θα απαντήσουν στην ευρωκρίση. Η κρίσιμη επιλογή συνοψίζεται στο τι πρέπει να αλλάξει προκειμένου να διατηρηθεί ο πυρήνας του ευρωπαϊκού κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου, που πέτυχε να συνδυάσει την πολιτική δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα με την οικονομική ευημερία.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τον τερματισμό της παρατεταμένης και εκτεταμένης πολιτικής λιτότητας. Σχέδιο δύσκολο καθώς ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραμεληθεί μια πολιτική συστηματικού, βαθμιαίου και λελογισμένου εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών.

Στη σημερινή συγκυρία είναι επιτακτική η άμεση έναρξη των διαδικασιών συγκρότησης του πόλου. Ομως, ο τρόπος συγκρότησής του είχε εμπλακεί στο πρόσφατο παρελθόν με κομματικές σκοπιμότητες αλλά και με προσωπικές στρατηγικές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί. Η πρόταση για μια δοκιμαστική χαλαρή και ανεκτική συστέγαση κομμάτων, κινήσεων και προσώπων ενόψει του εκλογικού 2014 είναι η μόνη ρεαλιστική και δυνητικά βιώσιμη δυνατότητα ανασύνθεσης με προοπτική. Διευκολύνει τη συζήτηση – διαμόρφωση νέων προγραμματικών θέσεων και ενός κοινού ευρωψηφοδελτίου, καθώς και την υποστήριξη ικανών και ακέραιων προσώπων με δημιουργικούς συνδυασμούς στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Εξυπακούεται όμως ότι το μεν ΠΑΣΟΚ δεν θα εκλάβει το νέο σχήμα στο πρότυπο του «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δυνάμεις», η δε ΔΗΜΑΡ δεν θα απεμπολήσει την ιστορική της υποχρέωση να συμβάλει. Εξυπακούεται επίσης ότι προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και ομάδες θα κατανοήσουν πως η παρέμβασή τους μεγιστοποιείται με τη συμμετοχή τους στο υπό διαμόρφωση νέο ανορθωτικό πολιτικό εγχείρημα

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top