ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Χαμένη φερεγγυότητα

Λαϊκή Ενότητα: «Μην ακούτε τις κραυγές τους»

Στην αρχή ήταν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Το 2014, το πλεόνασμα ήταν δεδομένο όπως και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μετά ήρθε το αδιαπραγμάτευτο επί νέων οριζόντιων μέτρων -με ό,τι και αν σημαίνει πλέον αυτό- όπως επίσης και η δεδομένη αναδιάρθρωση του χρέους.

Στην αρχή ήταν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Το 2014, το πλεόνασμα ήταν δεδομένο όπως και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μετά ήρθε το αδιαπραγμάτευτο επί νέων οριζόντιων μέτρων -με ό,τι και αν σημαίνει πλέον αυτό- όπως επίσης και η δεδομένη αναδιάρθρωση του χρέους. Και τότε εμφανίσθηκε η εκτίμηση της τρόικας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και η άρνηση της συζήτησης για το χρέος από την καγκελάριο. Μια ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και της διοικητικής αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ότι θα επιτύχουν τη συγκέντρωση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών που εκτιμούν, αλλά και της επάρκειάς του να ορθώσει λόγο για τα χρωστούμενα.

Αμφισβήτηση ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των πολιτών και πολύ περισσότερο μεταξύ των ειδημόνων περί τα οικονομικά και τα πολιτικά αυτού του τόπου. Το αποτέλεσμα: η αναδίπλωση της κυβέρνησης επί των βεβαιοτήτων της (sic!), αλλά και ο ορυμαγδός της προπαγάνδας για τους κακούς ξένους. Ολους αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τις θυσίες του λαού (βλέπε το Μνημόνιο και η εξειδίκευση των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση), δεν παίρνουν από λόγια (βλέπε πολιτική διαπραγμάτευση), και το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι οι αριθμοί (βλέπε υλοποίηση συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας). Ωσάν κυβερνώντες ή αντιπολιτευόμενοι επί τόσα χρόνια μεριμνούσαν αδιαλείπτως για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (ας μας ονομάσουν ένα), την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το συμμάζεμα των δαπανών κ.λπ. ʼΗ ωσάν να επιδεικνύουν μεγάλη ευαισθησία έναντι των θυσιών του λαού όταν προέβαιναν και προβαίνουν σε αλόγιστες δαπάνες, διορισμούς ημετέρων, εξυπηρετήσεις ψηφοφόρων ή παραβλέψεις έναντι παρανομιών.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η χώρα εισπράττει τη δικαιολογημένη αμφισβήτηση της φερεγγυότητας του πολιτικού συστήματος τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Δεν είναι οι «κακοί» ξένοι. Το πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές του. Η δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση όσο ποτέ. Ανανέωση στο σύστημα, στους φορείς και στα πρόσωπα που πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα με όρους φυσικής εξέλιξης, για να μην προκύψει με όρους ανατροπής λόγω καταβαράθρωσης και κρίσης. Η δημοκρατία πρέπει να οργανώσει την εξέλιξή της αποκρούοντας όλους αυτούς που απεργάζονται τη διατήρηση ενός «αμετροεπούς» και εξευρωπαϊσμένου πελατειακού πολιτικού συστήματος των ίδιων πάντα ειδικών συμφερόντων, όσο και την παραμονή τους στην εξουσία, ακόμα και μετά την κρίση που προκάλεσαν και συντηρούν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top