ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Χρειάζεται άλλη «συνταγή»

Το συμπέρασμα από το σόου ύβρεων και προκλήσεων της ΧΑ στη Βουλή είναι ότι δεν ξεμπλέκουμε εύκολα από το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Το συμπέρασμα από το σόου ύβρεων και προκλήσεων της ΧΑ στη Βουλή είναι ότι δεν ξεμπλέκουμε εύκολα από το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Η δικαστική επέμβαση για τις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες των ηγετικών στελεχών της είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Οσο η περίπτωση της ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται ενιαία από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, χωρίς μικροκομματικές (απαράδεκτες) σκοπιμότητες, το φαινόμενο θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται. Υπάρχουν ορισμένες πολιτικές παράμετροι που δεν πρέπει να υποτιμούνται.

Πρώτον, δεν πρέπει η ΧΑ να αντιμετωπίζεται ως «συγγενές» κόμμα της ΝΔ, κάτι που προωθήθηκε ως άποψη (Μπαλτάκος, κ.λπ.) για μεγάλο χρονικό διάστημα στους κόλπους της Ν,Δ και από κάποιους ίσως και να συνεχίζεται…

Δεύτερον, οι ψηφοφόροι της δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «παραπλανημένοι» πολίτες, αλλά να αντιμετωπίζονται πολιτικά και ιδεολογικά.

Τρίτον, δεν αποκρούεται το φαινόμενο με μερική ή ολική υιοθέτηση της πολιτικής ατζέντας της ΧΑ. Δεν «ενσωματώνεται» έτσι, αλλά γιγαντώνεται! Και βέβαια, δεν πρέπει να συγχέεται με τη «λαϊκή Δεξιά», έστω κι αν αντλεί εξ αυτής το μεγαλύτερο ακροατήριό της.

Τέταρτον, η πολιτική απονομιμοποιησή της δεν συμβιβάζεται με τη φανερή ή κρυφή διαπραγμάτευση μαζί της για άντληση ψήφων στον… «δεύτερο γύρο». Είναι τεράστιο πολιτικό λάθος. Τα «επικοινωνούντα δοχεία» ψήφων είναι η επικίνδυνη «κερκόπορτα».

Υπάρχει όμως και η «μεγαλύτερη εικόνα», που είναι ακόμα πιο σημαντική. Η κακή εικόνα της ευρύτερης – δημοκρατικής πολιτικής σκηνής. Η «κρίση» προφανώς παίζει τον ρόλο της, και μάλιστα σημαντικό, χωρίς όμως να είναι «μονόδρομος» διεύρυνσης και εξήγησης του φαινομένου. Δεν είναι μόνο η φτώχεια και η ανεργία, αλλά και η κακή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Των δημοκρατικών θεσμών. Η ευκολία και η αβασιμότητα των εκατέρωθεν καταγγελιών. Η συντήρηση τεχνητού κλίματος όξυνσης κ.λπ. Για παράδειγμα, ο εσπευσμένος τερματισμός της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, για να αποφευχθεί η συζήτηση για τη δίωξη Κασιδιάρη με αφορμή το βίντεο Μπαλτάκου, συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ΧΑ; ʼΗ το ανορθόδοξο θεσμικό παιχνίδι της κυβέρνησης με τη Βουλή ποιους πριμοδοτεί;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top