ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Χυδαιότητα

Ενα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Κορινθία, από το Αλεποχώρι μέχρι το Λουτράκι και σε όλη την παραλιακή ακτογραμμή της περιοχής θα πείσει ότι αυτό το οποίο παράγεται και εκτίθεται με μεγάλη ευκολία είναι κάθε είδους σκουπίδι.

Ενα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Κορινθία, από το Αλεποχώρι μέχρι το Λουτράκι και σε όλη την παραλιακή ακτογραμμή της περιοχής θα πείσει ότι αυτό το οποίο παράγεται και εκτίθεται με μεγάλη ευκολία είναι κάθε είδους σκουπίδι. Παλιά στρώματα, τροφές σε αποσύνθεση, μπάζα, πολύχρωμες σακούλες είναι εύοσμα υλικά πεταμένα παντού, μέσα σε λόχμες, πλάι στην παραλία. Σαν υπαίθρια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Η δημοτική Αρχή και πολλοί πολίτες που έχουν συμβάλει στην παραγωγή αυτού του αισθητικού θαύματος, προφανώς θεωρούν την κατάσταση πολιτιστικό κεκτημένο.

Αλλά υπάρχουν και «σκουπίδια» που ενοχλούν. Είναι οι παράνομοι μετανάστες – κατά την ορολογία του βουλευτή κ. Κασιδιάρη – που ήταν αφορμή μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης της δημοτικής Αρχής εναντίον της λειτουργίας του στρατοπέδου ως χώρου κράτησής τους. Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός (φωτογραφία κάτω), μάλιστα, που δεν το έχει σε τίποτα να συνταχθεί με τον λόγο του μίσους της Χρυσής Αυγής, έκοψε το νερό στο στρατόπεδο δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται». Σοβαρά;

Ο δήμαρχος της Κορίνθου που δεν ξέρει για την παραδειγματική τιμωρία διαφόρων εγκληματιών πολέμου, κηρύσσοντας ανταρσία εναντίον του κράτους, συμμαχώντας με ιδεολογικά αντιφατικές δυνάμεις τις οποίες όλες ενώνει η διασταλτική έννοια του τοπικού συμφέροντος και η αδιάσταλτη, έμπρακτη πίστη στην ανομία, αντιγράφει το παράδειγμα της Κερατέας – μάλιστα με ιδιαίτερη χυδαιότητα.

Φυσικά, ο κ. Πνευματικός δεν διαθέτει το μονοπώλιο στη χυδαιότητα. Ο ομόλογός του, δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δηλώνει ότι στην πιθανότητα να μεταφερθούν παράνομοι μετανάστες στο στρατόπεδο της πόλης του, θα καλούσε «τον κόσμο – και τους πενηντάρηδες και τους εξηντάρηδες – να φορέσουν στρατιωτικά ρούχα και να μπούνε μέσα». «Εκεί είναι οι πρόγονοί μας και η ιστορία μας», σημειώνει. Διότι αν δεν βάλεις και λίγη εθνικοφροσύνη στο περιτύλιγμα, πώς θα μετατρέψεις το φτηνό κίνητρο σε συλλογικό συμφέρον;

Ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός εναντίον όλων; Ευτυχώς, το μοντέλο αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι. Πρωτίστως δεν το συμμερίζονται ο Καμίνης και ο Μπουτάρης, που ζητούν να λειτουργήσουν χώροι κράτησης μεταναστών στα όρια των δικών τους δήμων. Κατανοούν ότι όσο πρόβλημα κι αν είναι η παράνομη μετανάστευση, δεν έχει να κάνει με ανθρώπινα σκουπίδια. Εχει να κάνει με ανθρώπους – οι οποίοι, όσο κι αν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ως παραβάτες της νομοθεσίας, εξίσου πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νόμου. Και ο νόμος ισχύει σε όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Υστερόγραφο: ο δήμαρχος της Κορίνθου, διαχειριστής εκτός από τα σκουπίδια και των δημόσιων υδάτων της περιοχής του, κόβει το νερό στο στρατόπεδο. Κατ’ αντιστοιχία το κράτος, ως διαχειριστής των χρημάτων που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί δεν κλείνει την κάνουλα των χορηγήσεων ώσπου να καταλάβουν όλοι ότι η σχέση των τοπικών κοινωνιών με το κράτος δεν είναι α λα καρτ;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top