ΑΡΘΡΑ

Χωρίς καμία ταλάντευση

Καλή χρονιά σε όλες και όλους. Στην Μεταρρύθμιση η ευχή να παραμείνει ο χώρος γόνιμου διαλόγου για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την υπόθεση της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς που αποτελεί όρο sine qua non για την δημοκρατική ομαλότητα στην χώρα. Η κλεψύδρα άδειασε, ο κόσμος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, τόσο ο ανέστιος όσο και ο οργανωμένος, περιμένουν το επόμενο βήμα μετά την δυναμική εμφάνιση των 58. Το περιμένουν και το απαιτούν τώρα, μέσα στον πρώτο μήνα του 2014, ώστε να υπάρχει χρόνος για προετοιμασία προγραμματική και οργανωτική, ώστε να δώσουμε νικηφόρα την εκλογική μάχη στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Θεωρώ οτι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, αρκεί να κινηθούμε αποφασιστικά πάνω στις ράγες που έχουμε βάλει και να μην χαθούμε σε υπαρξιακούς δαιδάλους και ερωτήματα του τύπου: «ποιός είμαι, που πάω»; Αυτά τα απαντήσαμε στο αρχικό μας κάλεσμα προς κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα και κυρίως τον ανέστιο κόσμο της κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Καμία ταλάντευση, καμία μετακίνηση από το αρχικό σχέδιο. Δεν αλλάζεις άλογο στην μέση της διαδρομής, δεν τρομάζεις από την επιτυχία του Ακροπόλ, δεν γκρινιαζεις με τους συμμάχους σου, ούτε μεθάς με την επιτυχία και νομίζεις ότι μπορεί να γίνεις κόμμα ή να αναγορεύσεις εαυτόν σε παράταξη. Απλά και ταπεινά συνεχίζεις βάσει του οδικού χάρτη που κατέθεσες.

Ποιά ειναι τα αναμφισβήτητα δεδομένα: Προχωράει και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο η πανελλαδική συγκρότηση των Επιτροπών Πρωτοβουλιας. Στο κάλεσμα των 58 ανταποκρίθηκε ο Βενιζέλος και μετά η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ανταποκρίθηκαν επίσης, 5 κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν ανταποκρίθηκε ο Κουβέλης και η πλειοψηφία της οργανωμένης ΔΗΜΑΡ (χρήσιμη επισήμανση: από όλες τις μετρήσεις προκύπτει οτι ενα πολύ μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος της ΔΗΜΑΡ παρακολουθεί τους 58 και είναι έτοιμο να ακολουθήσει μια συσπειρωμένη κεντροαριστερά). Όπως έδειξε η προσέλευση στο Ακροπόλ, στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Λάρισα και αλλού και οπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, ο κόσμος της κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου αγκάλιασε με ελπίδα και εμπιστοσύνη την προσπάθεια.

Επόμενο βήμα: Συνδιάσκεψη της Ελιάς. Ποιοί συμμετέχουν:Τοπικές Επιτροπές Πρωτοβουλιας, ΠΑΣΟΚ, 5 κινήσεις της κεντροαριστεράς. Μένει να αποφασιστεί από τους ίδιους ο τρόπος συμμετοχής των φίλων απο την μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ που θα θελήσουν να συστρατευτούν. Πρέπει επίσης να συναποφασιστεί από όλους τους συμμετέχοντες ο προσφορότερος τρόπος επιλογής των υποψηφίων, ώστε να εξασφαλίζεται η ενότητα, αλλά κυρίως η ανανέωση του χώρου. (Ενότητα και ανανέωση έτσι όπως την προσδιορίζει ο Κωνσταντίνος Σοφούλης στο έξοχο σχόλιο – απάντηση στο άρθρο της Βάσως Κιντή. Γιατί και η διάκριση «σοβαροί», «μη σοβαροί» έχει και αυτή την σημασία της). Αν η παράταξη είχε κάποιο διάστημα ζωής, ώστε να έχει επέλθει όσμωση ανάμεσα στους συμμετέχοντες, θα ήμουν κατηγορηματικά υπέρ της διενέργειας προκριματικών εκλογών. Τώρα ίσως πρέπει να προχωρήσουμε με ευρύτατη συναίνεση. Είναι εξαιρετικής σημασίας η σύνθεση του ψηφοδελτίου. Θα είναι ο καθρέφτης και παράλληλα ο επιταχυντής και εμβρυουλκός της προσπάθειας μας. Θα επιβεβαιώσει ή θα ακυρώσει άμα τη εμφανίσει όλες τις επιθέσεις, ενστάσεις, γκρίνιες. Δεν θα χρειαζόμαστε άρθρα και ατέλειωτες συζητήσεις για τους διστακτικούς. Θα τους δείχνουμε το ψηφοδέλτιο.

Θα τους δείχνουμε βέβαια και το πρόγραμμα που θα εκπονήσουμε όλοι μαζί με την βοήθεια και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάτω απο την ομπρέλα του οποίου θα κατέβουμε στις Ευρωεκλογές. Μόνο που την προγραμματική υπεροχή μας την γνωρίζουν και εμμέσως την αποδέχονται και οι αντίπαλοι μας. Γιατί αυτοι δεν έχουν πρόγραμμα για την Ευρώπη, τους βολεύει να τσαλαβουτάνε στον βάλτο του εθνικισμού, είτε με δεξιό είτε με αριστερό πρόσημο. Εστιάζουν, λοιπόν, στα πρόσωπα και αξιοποιούν τους κατʼ επάγγελμα γκρινιάρηδες και ναιμεναλλάδες, τους μοναχικούς επίδοξους αρχηγούς μιας φαντασιακής κεντροαριστεράς που θα αναδυθεί εκ των ερειπίων και της τέφρας της. Όλα αυτά θα τα σκορπίσει ένα καθαρό, σοβαρό και κυρίως αποτελεσματικό ψηφοδέλτιο.

Προφανώς όλοι έχετε αντιληφθεί οτι η κάθε επίθεση πριν καταλήξει στους 58 περνάει απο τον Βενιζέλο. «Αν έλειπε αυτός, όλοι οι άλλοι θα ερχόντουσαν», αφήνουν να εννοηθεί. Ναι, βέβαια. Και μετά θα έχουν όλο τον χρόνο να τσακωθουν για την ηγεσία. «Αστε τις ευρωεκλογές, ασχοληθείτε με τον Καμίνη και τον Μπουτάρη και μετά θα δούμε τι θα γίνει με την κεντροαριστερά» είναι η άλλη «φιλική» συμβουλή. Η κατάλληλη συνταγή, δηλαδή, για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική αποσταθεροποίηση. Κάτι άλλοι ultra εκσυγχρονιστές και λεπτολόγοι δεν τον μπορούν γιατί στο παρελθόν δεν ήταν (ναι, δεν ήταν) εκσυγχρονιστής. Μα δεν τον καλέσαμε ούτε σαν εκσυγχρονιστή ούτε για αρχηγό ή επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Τον καλεσαμε ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και θα πάρει Νόμπελ αδικίας και ψευδολογίας όποιος ισχυριστεί οτι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Και για να τελειώνουμε: αν ερχόταν ο Κουβέλης – τον οποίο επίσης καλέσαμε και για την άρνηση του οποίου σήμερα ορισμένοι υποκριτικά ολοφύρονται- θα είχαμε δηλαδή μαζι μας ενα αλύγιστο μαχητή του εκσυγχρονισμού; Μην τρελαθούμε …

Μετά την Συνδιάσκεψη, λοιπόν, με το ψηφοδέλτιο υπό μάλης πέφτουμε ΟΛΟΙ με τα μούτρα στην εκλογική μάχη. Βάζουμε εκλογικό στόχο ενα διψήφιο νούμερο γιατί ο κόσμος μας κουράστηκε στην μιζέρια και θέλει ένα ψηλό (για τα σημερινά δεδομένα) και ταυτόχρονα ρεαλιστικό στόχο. Και όταν τον πετύχουμε, θα είμαστε σε μια άλλη μέρα, σε ένα άλλο πολιτικό πεδίο. Μια μόνο προϋπόθεση: καμία ταλάντευση και την δουλειά μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top