ΑΡΘΡΑ

Χώρα αυτοκτονίας

Δεν είπε την αλήθεια ο υπουργός – ναυτιλίας αυτή την περίοδο – λέγοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είμαστε ομάδα αυτοκτονίας και θα πάμε έως το 2019». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα που θέλει να διατηρηθεί πάση θυσία στην εξουσία μέχρι το 2019 και έχει συγκροτήσει μια κυβέρνηση αυτοκτονίας για τη χώρα. Μια κυβέρνηση που ανατινάζει καθημερινά κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση, που δυναμιτίζει τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών, την κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος και θέσεων εργασίας, κάθε προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα διαθέτει ένα πολιτικό σύστημα αυτοκτονίας που ακόμα και τώρα, στηρίζεται στο σταυρό προτίμησης, οπως ορίζει το πελατειακό κράτος, που εξακολουθεί να θέτει την ανάγκη της επιβίωσής του πάνω από την ανάγκη επιβίωσης της χώρας. Η εναλλαγή στην εξουσία δεν γίνεται στη βάση της επιδοκιμασίας μιας νέας πρότασης διακυβέρνησης αλλά στη βάση της εναλλαγής κομματικών μηχανισμών και αναδιανομής των κρατικών προνομίων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναλώνεται σε ένα διαρκές αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών – που θα γίνουν έτσι κι αλλιώς μόνον όταν απωλεσθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία – καθώς και στην προσπάθεια να συμβιβάσει τις απόψεις της σημερινής της ηγεσίας με τις απόψεις όσων έχουν ήδη συμβιβαστεί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με μοναδικό – αλλά όχι και ασήμαντο – αντάλλαγμα την ασυλία της δικής τους διακυβέρνησης.

Οι προοδευτικές δυνάμεις διακηρύσσουν την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μεταρρυθμιστικού φορέα ικανού να συμβάλλει σε μια νέα, αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι η δυναμική του νέου εγχειρήματος θα οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα «παραδοσιακά» εμπόδια του χώρου και ότι θα έχει, αυτή τη φορά, αίσιο τέλος.

Η αλήθεια είναι κυρίως ότι οι πολίτες της χώρας αρνούνται πεισματικά να συνειδητοποιήσουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Ότι τα «έτοιμα» τελείωσαν από καιρό και γι αυτό δεν φταίει κανένας ξένος. Κι ακόμα, ότι η μεγάλη κρίση που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εξυπνάδες ούτε με τσαμπουκάδες. Πληρώνουμε τα «δεν πληρώνω», τις συλλογικές πρόωρες συντάξεις, τη λαϊκή αντίσταση σε ότι απειλούσε τη βολή μας. Πληρώνουμε το ότι ακόμα και σήμερα αρνούμαστε να γράψουμε, να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε το δικό μας μνημόνιο εξόδου από την κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια σωτηρίας στενεύουν σε μια χώρα που δείχνει όλο και περισσότερο αυτοκτονικές τάσεις.

Δημοσιεύεται και στο «Έθνος»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top