ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ωρα συναινέσεων και μετριοπάθειας

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα περιέχει ένα σοβαρό μήνυμα από τους Ελληνες πολίτες. Αντανακλά την επιθυμία αλλαγής πολιτικής, αλλά σε συνθήκες σταθερότητας. Πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί ότι οι Ελληνες πολίτες ζητούν με την ψήφο τους μια νέα πολιτική κατάσταση,

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα περιέχει ένα σοβαρό μήνυμα από τους Ελληνες πολίτες. Αντανακλά την επιθυμία αλλαγής πολιτικής, αλλά σε συνθήκες σταθερότητας. Πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί ότι οι Ελληνες πολίτες ζητούν με την ψήφο τους μια νέα πολιτική κατάσταση, όπου τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος θα πρέπει να αναζητήσουν συναινέσεις μεταξύ τους μέσα σε κλίμα ηρεμίας και μετριοπάθειας.

Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου όλα τα δημοκρατικά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν παρόμοιες απόψεις με μικρές διαφορές. Πρώτα από όλα σχετικά με τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διεκδίκησης καλύτερων όρων για τη διευθέτηση του χρέους που βαραίνει πάνω στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Αυτό το σχέδιο διεκδίκησης για ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα και να απευθύνεται συνολικά προς την Ε.Ε. ως θεσμό και όχι σε κάθε δανείστρια χώρα-μέλος της Ε.Ε. ξεχωριστά. Πρέπει να θέσει το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής και της τήρησης του ορίου του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό. Υπερβολικές απαιτήσεις για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σημερινό ύψος του χρέους, θα καθηλώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Οσο κι αν τα περιθώρια μείωσης της φοροδιαφυγής είναι υπαρκτά, οι συνεχείς μειώσεις των δαπανών για επενδύσεις, για το κοινωνικό κράτος, για την παιδεία και την υγεία και η συνέχιση της φορολογικής πίεσης σʼ αυτούς που είναι ήδη συνεπείς φορολογούμενοι, προκειμένου να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα, εμποδίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Σʼ αυτή τη διεκδίκηση ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να βρίσκονται μαζί όλες οι δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις γιατί πρόκειται για εθνικό στόχο, από την επιτυχία του οποίου εξαρτάται η αναπτυξιακή πορεία και η επιβίωση του τόπου μας μέσα στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο. Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της καταστροφής και σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Ενας από τους πολλούς λόγους που οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ είναι και η έλλειψη συνεννόησης και συμβιβασμού σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση της χώρας μας. Μήπως ήρθε η ώρα των συναινέσεων και της μετριοπάθειας;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top