ΑΡΘΡΑ

Όπως επί Παπάγου…

Θα σας διηγηθώ μια  μικρή αληθινή ιστορία. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 50 , στην «κόκκινη» Καβάλα,  όταν ήμουν μαθητής δημοτικού.  Πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Παπάγος , ο νικητής του εμφυλίου. Η μάνα μας δούλευε στο καπνομάγαζο και ο πατέρας μας πουλούσε φρούτα με ένα χειρήλατο καρότσι.

Ένα βράδυ ο πατέρας δεν γύρισε σπίτι. Με πήρε η μάνα μου και πήγαμε να τον ψάξουμε. Πήγαμε εκεί που είχε το «κινητό  κατάστημα», κοντά στα ψαράδικα. Το καρότσι βρέθηκε μόνο και λεηλατημένο. Πήγαμε απέναντι στο καφενείο «Παλλάδιο» , όπου σύχναζε. Ούτε εκεί ήταν. Η μάνα μου  τρομοκρατήθηκε. Τρέξαμε σε ένα γείτονά μας , που μας έφερνε στο σπίτι ψηφοδέλτια του   Παπάγου  (που τα χρησιμοποιούσαμε  στην τουαλέτα), για να ζητήσουμε την βοήθειά του.  Αυτός μας συνέστησε να πάμε να ρωτήσουμε στην Ασφάλεια, που τότε βρίσκονταν απέναντι από το Δημοτικό Πάρκο.

Τον βρήκαμε εκεί αιμόφυρτο, άγρια ξυλοκοπημένο. Μας τον παρέδωσε ο αξιωματικός λέγοντας: «Για να μάθει να μη διαβάζει κομμουνιστικές εφημερίδες». Ναι ο πατέρας μου αγόραζε κάθε μέρα την «Αυγή» που του την έδινε ο περιπτεράς διπλωμένη στα τέσσερα, για να μην φαίνεται ο τίτλος.

Τραγική ειρωνεία.Σήμερα η Αυγή ζητάει να προσάγονται με την διαδικασία του αυτόφωρου, δηλαδή με χειροπέδες, οι δημοσιογράφοι που εκφράζουν διαφορετική  άποψη από την δική της. Για καλό και για κακό πάντως είπα στην γυναίκα μου , αν τυχόν και αργήσω και δεν με βρίσκει στην  εφημερίδα,  ας περάσει μια βόλτα από την Ασφάλεια. Όπως τότε επί Παπάγου…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top