ΑΡΘΡΑ

Όχι κ. Γιανναρά στην παγιδευτική αθώωση

Στο άρθρο του της περασμένης Κυριακής (01.01.17) στην Καθημερινή και υπό τον τίτλο «Θρηνητική ειλικρίνεια«, ο κ. Γιανναράς παρουσιάζει με αδρές γραμμές τη σημερινή μας κατάσταση. Και μας εύχεται «καλή ανάσταση».
Μόνο που το κείμενο αυτό, όπως και άλλα, κατά τρόπο παγιδευτικό, αθωώνει το λαό και αποκρύπτει τη μεγάλη του ευθύνη για τη σημερινή του πραγματικότητα.
Ο κ. Γιανναράς παρουσιάζει το λαό ως θύμα (ποιο θύμα μπορεί να αναστηθεί;) και κατά τρόπο αποκαλυπτικό για τη συνολική του προσέγγιση, μεταθέτει τις ευθύνες στην ηγεσία και στις κατά καιρούς ηγεσίες.
Παραβλέπει βέβαια να σημειώσει ότι όλοι αυτοί που καταγγέλλει είναι εκλεγμένοι από το λαό, και κάποιοι από αυτούς με συντριπτικά ποσοστά. Αυτή η ηθελημένη παράλειψη είναι μια θωπεία της δουλείας.
Γράφει ο κ. Γιανναράς:
-«Eυνουχίστηκε ηδονικά ο Eλλαδίτης, σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια…………»
-«Το εφιαλτικότερο από όλα τα δεινά είναι η τέλεια νέκρωση των αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας.»
Στις δύο αυτές προτάσεις (όπως και σε άλλες) κρύβεται η απόκρυψη της ευθύνης του λαού. Απόκρυψη με σκοπό την αθώωση.
Ο λαός δεν ευνουχίστηκε ηδονικά κ. Γιανναρά.
Αυτο-ευνουχίστηκε είναι το σωστό.
Δεν πρόκειται για νέκρωση κ. Γιανναρά.
Πρόκειται για αυτο-νέκρωση.
Κείμενα παρόμοιας φιλοσοφίας αρνούνται τη σκληρή πραγματικότητα, ότι ο λαός έχει συνειδητά συμπράξει στη σημερινή του κατάσταση.
Από την ελπιδοφάγο πλατεία Συντάγματος μέχρι την συνυπογραφή του ψεύδους Τσίπρα, ο ίδιος ο λαός υποστήριξε τις συνθήκες και αγάπησε τις επιλογές που τον έχουν οδηγήσει στη σημερινή του κατάσταση. Πάνω στην ψήφο του στήθηκε το θεμέλιό της.
Η ευχή «καλή ανάσταση» προυποθέτει την οδυνηρή πρόσκληση στην αυτογνωσία. Και στην απογύμνωση των επιλογών της συνείδησης, που έχουν διαλέξει το δρόμο των εύκολων λύσεων αντί του δρόμου της δοκιμασίας.
Ο άξιος αιχμάλωτος του εαυτού του, ο ελληνικός λαός, ή θα αναζητήσει τους δρόμους της αυτο-σωτηρίας του ή θα προχωρήσει συνειδητά ακόμα πιο βαθιά στην έρημο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top