ΑΡΘΡΑ

Το ανοικτό τραύμα της Οικονομίας​

Αν σταθούμε σε τρείς (3) βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες – μοχλούς  που διά της συμμετοχής τους διασφαλίζεται η παραγωγή πλούτου και διαφαίνεται η αναπτυξιακή δυναμική μιας Oικονομίας, αυτοί είναι: τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η Γενική κυβέρνηση. Όσον αφορά τις Επιχειρήσεις παρατηρούμε ότι η χρηματοδότηση των πενιχρών επενδύσεων π.χ.παγίου κεφαλαίου έχει διολισθήσει από τα 50 δις προ κρίσης στα 20 δις περίπου σήμερα με 32δις όμως αποσβέσεις δηλαδή παρατηρείται και  αρνητική αποταμίευση της τάξης των περίπου 12 δις ευρώ. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτούνται είτε από τα κέρδη τους ,αν υπάρχουν, είτε από αποταμιεύσεις του Επιχειρηματία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που υποχρηματοδοτούνται από τα αποταμιευτικά κεφάλαια που διαθέτουν. Στα Νοικοκυριά , από την άλλη, η αρνητική αποταμίευση επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις π.χ. αγορά ακινήτου, μετοχών, ομολόγων κα. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που σύρουν τα Νοικοκυριά από τις Τράπεζες τοποθετείται στην αναγκαστική πληρωμή φόρων και όχι για επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2009 οι πάγιες επενδύσεις νοικοκυριών άγγιζαν τα 20δις ευρώ κυρίως από  τραπεζικό δανεισμό και δευτερευόντως από αποταμιεύσεις, σήμερα μετά βίας αγγίζουν τα 6 δις. Η συμπεριφορά εξάλλου αυτή των νοικοκυριών συντηρεί σε μεγάλο βαθμό και το επίπεδο κατανάλωσης που υπάρχει στην αγορά. Με τα χρόνια βέβαια όταν οι αποταμιεύσεις λιγοστέψουν και το επίπεδο κατανάλωσης εκ των πραγμάτων θα περιορισθεί.

Από την τραυματική αυτή η εικόνα της Οικονομίας στην οποία πρέπει να ενσκήψουν, να αναλύσουν και να πάρουν γενναίες αποφάσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τεκμαίρονται τα εξής τέσσερα (4) συμπεράσματα:

 

  • Η όλη κατάσταση όπως προδιαγράφεται και εξελίσσεται δια της αρνητικής αποταμίευσης προφανώς έχει ημερομηνία λήξης……….
  • Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική καθώς οι προβλέψεις τη φετινή χρονιά για 1,5% και με τα θηριώδη πλεονάσματα που παράγονται μέσω δημοσιονομικού «βιασμού» δεν προοιονίζεται ημέρες ευημερίας.
  • Η Οικονομία δεν παράγει πλούτο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει», επενδύσεις δεν γίνονται και όσες αποφασίζονται εκτελούνται με μεγάλη επιφυλακτικότητα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
  • Με την υστέρηση που παρατηρείται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες ,το κόκκινο είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει στο Ασφαλιστικό που παραμένει δυσεπίλυτο και αναμένεται να σκάσει !!

 

Είναι  μικροκομματική αφέλεια γενικότερα των Κυβερνήσεων , παλαιότερα και τώρα ,  να πανηγυρίζουν για μείωση  των ποσοστών ανεργίας ,ενώ 500.000 νέοι αυτοβούλως έχουν βρει εργασία εκτός Ελλάδας. Καθώς επίσης είναι αφέλεια να μιλά κανείς για δυναμική ανάπτυξη δίχως επενδύσεις και δίχως διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγική δομή του κράτους.

Η στοχοποίηση και επίτευξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων απαιτεί θάρρος, πολιτική τόλμη, συγκεκριμένο στρατηγικό Σχέδιο και ανθρώπους να τις τρέξουν. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν διαθέτει αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, καθώς αυτοί είτε απασχολούνται στο νευραλγικό ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας (ότι τελικά έχει απομείνει από αυτόν) είτε βρίσκονται στο εξωτερικό , στα πολιτικά κόμματα πάντως δεν υπάρχουν (κάποιοι βεβαίως δεν ντρέπονται και συνεχίζουν να είναι έμμισθοι τρόφιμοι των κομμάτων και να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός , ανεξάρτητα από τα υψηλά χρέη των κομμάτων στις τράπεζες !!).

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top