ΑΡΘΡΑ

2013: Να εναρμονίσουμε την επιθυμία με την πραγματικότητα

Ο καινούργιος χρόνος που έρχεται, θα είναι ένα σταυροδρόμι για τη χώρα. Θα κριθεί οριστικά αν μας μέλλεται ένα νέο ξεκίνημα, ή αν θα βυθιστούμε πιο βαθιά στην παρακμή και την αποσύνθεση.

Το 2012 καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία, την έξοδο από την ευρωζώνη και συνεπακόλουθα από την Ευρώπη, τη διεθνή απομόνωση και τους εξωτερικούς κινδύνους, την απόλυτη πτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, την άνθιση του νέου μαυραγοριτισμού…

Ο καινούργιος χρόνος που έρχεται, θα είναι ένα σταυροδρόμι για τη χώρα. Θα κριθεί οριστικά αν μας μέλλεται ένα νέο ξεκίνημα, ή αν θα βυθιστούμε πιο βαθιά στην παρακμή και την αποσύνθεση.

Το 2012 καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία, την έξοδο από την ευρωζώνη και συνεπακόλουθα από την Ευρώπη, τη διεθνή απομόνωση και τους εξωτερικούς κινδύνους, την απόλυτη πτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, την άνθιση του νέου μαυραγοριτισμού του λόμπι της δραχμής, την κοινωνική έκρηξη και τον κίνδυνο εμφυλίων συγκρούσεων. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, φτάσαμε στο χείλος της αβύσσου. Και βέβαια, μέσα από αυτές βγήκαν ενισχυμένοι, ο αριστερόστροφος τυχοδιωκτικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο αποτρόπαιος ναζισμός της Χρυσής Αυγής. Όμως επετεύχθη η πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και έτσι κατέστη δυνατός ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που, αξιοποιώντας όσα σημαντικά, παρά τα μεγάλα λάθη τους, πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπαδήμου και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας αποφασιστικότητα, επιμονή και συνέπεια και διαπραγματευόμενη σκληρά, πέτυχε όλους τους παραπάνω σημαντικούς στόχους.

Με το νέο χρόνο αρχίζουν τα δύσκολα. Πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και να επιτευχθούν οι στόχοι. Γιατί τυχόν καθυστερήσεις και αποτυχίες, θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα. Και νέα μέτρα δεν αντέχει η κοινωνία. Αναπόφευκτα, αυτά θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη, πολιτική αποσταθεροποίηση και ενδυνάμωση των άκρων. Αλλά τα πάντα θα κριθούν στον τομέα της ανάπτυξης. Αυτή είναι η λυδία λίθος για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει το συνολικό πλαίσιο που θα επιτρέπει ρευστότητα στην αγορά, προσέλκυση επενδύσεων και έναρξη αναπτυξιακών διαδικασιών. Ταυτόχρονα, να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις και η ριζική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Στο πολιτικό σύστημα, στην οργάνωση του κράτους, στην παγίωση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, στη δημιουργία όρων που θα καταπολεμούν τον κρατισμό, τις συντεχνίες, τον κομματισμό, τη ρουσφετολογία, τη διαφθορά στην παιδεία, στο περιβάλλον, στις νοοτροπίες και τον πολιτισμό. Μέσα από όλα αυτά πρέπει να υπάρξουν οι πρώτες, μικρές έστω, δυνατότητες ανακούφισης αυτών που έπληξε πιο σκληρά και άγρια η κρίση. Και να δημιουργηθεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην κοινωνία. Να ενταχθεί η κοινωνία σε μια νέα αφήγηση προοπτικής και προόδου για το μέλλον.

Μέσα στο 2013 είναι εφικτό να αποδυναμωθούν τα άκρα και να ενισχυθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αν αυτές δείξουν αποφασιστικότητα, διορατικότητα και τόλμη. Ταυτόχρονα, μέσα στο νέο χρόνο πρέπει να προωθηθεί η σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών και κεντροαριστερών δυνάμεων, για να εκφρασθεί δυναμικά ο χώρος μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει σταδιακά να αναθεωρήσει την τελευταία απόφασή της. Διαφορετικά, οι διεργασίες θα γίνουν ερήμην της.

Αλλά η κύρια ευθύνη ανήκει σε εμάς, ως κοινωνία. Μέσα στο 2013 πρέπει να ενηλικιωθούμε. Να εναρμονίσουμε επιτέλους την αρχή της επιθυμίας, με την αρχή της πραγματικότητας. Να πάψουμε να είμαστε θλιβερά αθύρματα επιτηδείων δημαγωγών. Να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να καταλήξουμε στο επίπεδο κοινωνικής αυτοσυνειδησίας, ότι η πλαστή μας ευημερία χάθηκε οριστικά. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι οι προσπάθειες και η δουλειά για να γίνουμε κανονική χώρα, για να βάλουμε τις βάσεις για μια μελλοντική ευημερία που θα στηρίζεται σε πραγματικές βάσεις. Και για μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top