ΑΡΘΡΑ

8 στο 10

Οι 8 πολιτικοί που συναντήθηκαν προ μηνός είναι γνωστοί για την τιμιότητα τους, για την αξιοσύνη τους στη πολιτική. Για να προλάβω, είναι αλάθητοι; Όχι βέβαια. Αλλά και ποιος δεν κάνει λάθη όταν προσπαθεί να κάνει σοβαρά πράγματα, να αλλάξει στρεβλώσεις χρόνων και μάλιστα στην για δεκαετίες κακομαθημένη Ελλάδα; Ήταν επίσης, ως συνήθως, υπεύθυνοι ως πολίτες! Προσπάθησαν πέρα από τους καθρέφτες τους να πείσουν έναν εκ των διαπιστωμένα σημαντικότερων σήμερα Ελλήνων να ενεργοποιηθεί πολιτικά στον κεντρώο χώρο της φτώχειας και της μίζερης εσωστρέφειας. Δεν θα περίμενε κανείς από τον σοβαρό και υπεύθυνο Γιάννη Στουρνάρα παρά ενα μεγάλο και τεκμηριωμένο όχι! Κι αυτό όχι από πολιτικάντικο- καριερίστικο φόβο να βάλει το κεφάλι του στον δύσκολο πολιτικό ντορβά της σημερινής Ελλάδας αλλά από την συναίσθηση και την ενσυναίσθηση της αποστολής του στην Τράπεζα την Ελλάδος.

Αν ζει ακόμη η χώρα και δεν έχει κυλίσει σε λατινοαμερικανικές καταστάσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αυτόν τον άνθρωπο. Η γνώση του, η ψυχραιμία του και ο αληθινός, όχι καιροσκοπικός, σεβασμός που χαίρει στο εξωτερικό έχουν κρατήσει την Ελλάδα ακόμη ζωντανή. Η λειτουργία του στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά ακόμη περισσότερο η σημερινή του θέση ως επικεφαλής στην Τράπεζα της Ελλάδος, βοήθησαν τα μάλα στο να έχει κάποιο σοβαρό λόγο η χώρα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.  Στο να έχει πειστικό και αξιόπιστο αντίβαρο στην ανεκδιήγητη σημερινή Κυβέρνηση των τυχοδιωκτών.

Γράφτηκαν πολλά γι αυτήν την συνάντηση. Τα περισσότερα στο επίπεδο καφενείου και συνωμοσιολογίας που ταιριάζουν απόλυτα στην σημερινή Ελλάδα. Η παρουσία ενός Στουρνάρα ως επικεφαλής του μεσαίου, κεντρώου χώρου θα ήταν ευλογία για την πατρίδα και το μέλλον της. Μια Κυβέρνηση που θα καθορίζονταν από ανθρώπους όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωμένη από της Εθνική Ελλάδος πολιτικών και τεχνοκρατών από μέσα κι έξω από την χώρα  έχει σοβαρές πιθανότητες να γυρίσει το βυθιζόμενο καράβι. Δυστυχώς οι εμφανείς μετριότητες, οι πολλαπλοί αρχηγίσκοι, οι κακομαθημένοι κομματάρχες του μεσαίου χώρου δεν αφήνουν πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο. Για την ηγετική ανάδειξη μιας τέτοιας κορυφαίας προσωπικότητας Τουλάχιστον προς το παρόν. Ισως επιβληθεί από την διαφαινόμενη κατάρρευση της χώρας τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Το μεγάλο πρόβλημα του μεσαίου χώρου που το έχω ζήσει από μέσα τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι πολλοί «μεσαίοι» του βλέπουν την σκιά τους πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι είναι στη πραγματικότητα. Η κατάσταση της χώρας και του χώρου έχει θρέψει ελπίδες σε μετριότητες να παρουσιάζονται ως κεντρικοί πολιτικοί παίχτες. Η παρουσία τους και μόνο θα αποτρέπει σημαντικούς νέους Έλληνες να αναμειχθούν σοβαρά με την πολιτική του χώρου. Έτσι, το Κέντρο  θα πελαγοδρομεί και θα φυλλορροεί, ενισχύοντας την ΝΔ.

Η ανάμειξη του ονόματος του Γιάννη Στουρνάρα σε όλα αυτά τα σενάρια ουδόλως επηρεάζει την αντικειμενική του αξία. Πόσο μάλλον που χειρίστηκε το όλο θέμα με σοβαρότητα και σεβασμό προς τους πολιτικούς που τον τίμησαν, αλλά και προς τους πολίτες τα συμφέροντα των οποίων προστατεύει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ανάμειξη του είναι μία φυσιολογική αντίδραση επιβίωσης της πατρίδας, από ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται γι’ αυτήν. Δυστυχώς η χώρα μας έχει μια διαχρονική, εγγενή τάση να απαξιώνει τις όποιες αξίες της και όχι μόνο τις πολιτικές. Εστιάζει πάντα στα αρνητικά αγνοώντας παντελώς τα θετικά τους και την προσφορά τους. Αρέσκεται να κολυμπά σε χλωριωμένες πισίνες μετριότητας, φοβάται και παραλύει μπροστά στο ανοικτό καθάριο και με ρίσκο πέλαγος. Αν δεν αλλάξει αυτό, αν δεν μάθει να κολυμπά στα βαθιά μέλλον δεν έχει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top