ΑΡΘΡΑ

Aσθενείς και οδοιπόροι της ατέρμονης παρακμής

Ο Ιούλιος κάποτε σημαδεύτηκε  από ανεξίτηλα συμβάντα , εντός του πολιτικού και κοινωνικού πεδίου, τα οποία, ακόμα και τώρα που τελειώνουν το έμβιο κομμάτι τους- και – οι τελευταίοι κομπάρσοι εκείνων των καιρών, είναι ζητήματα μελέτης των Θεωρητικών Επιστημών μα και των αντιλήψεων της Αισθητικής του Πολιτεύεσθαι.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τακτικότητες , απλώς διαφέρουν τα επιγενόμενα όχι όμως η Ουσία τους. Τότε, λέω για το 1965 , μια αλληλουχία αμφιλεγόμενων αποφάσεων θεσμικού χαρακτήρα , που άγγιζαν την ουσία του Πολιτεύματος  αντιμετωπίστηκαν από τους πρωταγωνιστές είτε με την ωμότητα της ιδιοτέλειας είτε με την απολυτότητα της ρήξης – στο όνομα μιας απροσδιόριστης ρεπουμπλικανικής δημοκρατίας. Η Ιστορία και οι αφηγήσεις των γνωριζόντων , κατέληξαν σ΄έναν κοινό τόπο χαρακτηρισμού ..χρόνια μετά. Είπαν πως ήταν μια τελική μορφή της μετεμφυλιοπολεμικής  πολιτικής αστάθειας και ενός ΄΄ νεωτεριστικού΄΄ – ας τον πούμε έτσι-  διχασμού , ενός ακόμα γύρου του αέναου κύκλου των διχασμών του 19ου και του 20ου αιώνα.

Λίγο πριν, ο ευπατρίδης πεζογράφος Γιώργος Θεοτοκάς είχε γράψει το βιβλίο του  «Ασθενείς και Οδοιπόροι» – απόπου και η επικεφαλίδα του κειμένου – με διάχυτη την ανησυχία και τις πικρίες για όσα ακραία διαρκώς συνέβαιναν , μέσα πάντα από τους συμβολισμούς της συγγραφής. Και κατά διαβολική σύμπτωση , θαρρώ πως απεβίωσε ξαφνικά το 1965.

Η ορατή παρακμή των πραγμάτων της χώρας μας άρχισε χρόνια πρίν , κι από τότε μέχρι σήμερα έχει αναλυθεί τόσον επαρκώς , που δεν έχω να προσθέσω κάτι..πλην ίσως ενός: του θεσμικού και οικονομικού ευτελισμού , που κατακλύζει σαν υπερχειλίζουσα ροή τις ώρες και τις μέρες αυτού του καλοκαιριού. Έχει ήδη συντελεστεί μια μεγάλη καταστροφή της οποίας οι επιρροές τρυπανίζουν τα θεμέλια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας , άλλοτε με ευθείες απειλές παλιομοδίτικων ολοκληρωτισμών όπως το 2015 και την επιχειρηθείσα νομισματική και δυνητικά πολιτική εκτροπή , όπως τώρα όπου παλιά και καινούργια συμπυκνώνονται για να ολοκληρώσουν το πρώτο μεγάλο αφήγημα του ελληνικού εθνολαϊκισμού.

Ο διχαστικός λόγος της εξουσίας αλλοτρίωσε έως μυελού των οστέων κόμματα , κινήσεις , πρόσωπα , φορείς ενώ ιδέες πατριωτικού περιεχομένου , που άπτονται της λεπτής διπλωματίας  αντιμετωπίζονται ως αλυτρωτισμοί του παλαιού ποδοσφαιρικού ΠΟΚ.

Ο σκεπτόμενος περί το Μακεδονικό θετικά καταλήγει φανατισμένος ενώ ο οπαδός της ΄΄ ξακουστής Μακεδονίας ΄΄ είναι φαντασιακά έτοιμος για το ξεκαθάρισμα του υποτιθέμενου αντεθνικόφρονος. Ετούτος ο καινοφανής διχασμός , που αν τον καλοσκεφτείς είναι βαθύτατα πρωτόγονος , είναι δείγμα μιάς χύδην πλαστής ενότητας , που επιβλήθηκε ερήμην του Συντάγματος ανάμεσα σε δύο αντίθετους μα τόσο όμοιους τελικά πόλους.

Οι ηγέτες του Συνασπισμού εξουσίας όμως είναι ένας δικέφαλος ενιαίος φορέας που στο όνομα ολοκληρωτικών απολιθωμάτων – κομμουνιστικού και εθνικιστικού χαρακτήρα – επικαιροποιούν τα φάτσιο του θεωρητικού μουσολινισμού έχοντας συντρίψει κάθε γράμμα του Συντάγματος το οποίο εργαλειοποιούν κατά το δοκούν.

Εγκαταβιώνουν σ΄έναν κόσμο ασθενών και οδοιπόρων σαν τον Μεγάλο Ιερεξεταστή του Ντοστογιέβσκη καθορίζοντας κι όχι εκπροσωπώντας τον καθένα μας και την ελευθερία μας.

Δυστυχώς ανέδειξαν περισσότερον από ποτέ την ιδιοτέλεια – απροκάλυπτη ή κρυμμένη – και των πολλών άλλων από μας , που με τον τρόπο τους και τις απλουστεύσεις τους στην βάση δογμάτων πολιτικής δημοκρατίας του παρελθόντος κατήντησαν να κοιμούνται πολιτικώς πότε εδώ  , πότε εκεί.

Να βλέπεις ανθρώπους μηδενικής κοινωνικής ανάδειξης πλήν της κομματικής ή ασήμαντης αντικειμενικής πολιτικής μετριότητας  να χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια εργαλεία νομής και αναδιανομής του εθνολαϊκισμού για να ορίσουν την δική τους θέση ευτελίζοντας πρωτίστως τους εαυτούς τους.

Δυστυχώς η μετριοπαθής, νουνεχής μα και εμπροσθοβαρής μηχανή του ρεφορμισμού εγκλωβίστηκε απαρχής σε ανύπαρκτα άλυτα ζητήματα – κάποτε τα είπαν αποστάσεις – , προσπάθησε να  τα υπερβεί και αυτή κατά πλειοψηφία μηχανιστικά, χωρίς αρμούς διαστολής και πραγματικά πολιτικά ερείσματα για να γυρίσει εκούσα άκουσα – όπως και η Κυβέρνηση – στο επάρατο πανταχόθεν 2014..με την όπισθεν όμως , ηττημένη .

Μέσα στα σανατόρια των ασθενών και οδοιπόρων , έχουμε τους καθ΄έξιν μπαινοβγαίνοντες  επισκέπτες, μόνο  που ανεπαισθήτως αρρωσταίνουν και οι ίδιοι περιπίπτοντες στην αρρώστια του μείγματος ιδιοτέλειας – ανυπαρξίας.

Παρόλα ταύτα η απόλαυση της μάχης κατά του εθνολαϊκισμού ημών των ασθενών και οδοιπόρων θα είναι μοναδική και μοναχική για τον καθένα και την επίγνωσή του .

Ο ασθενής ενίοτε ιαίνεται , ο αρρωστημένα ιδιοτελής ποτέ.

Ο φετινός Ιούλιος είναι η επιτομή μιας πολιτικής και κολοσσιαίας αστάθειας , την οποία οι οικονομικές ελίτ θέλησαν κάποτε – πάλι από κυνική ιδιοτέλεια – και οι διαιρεμένοι Ευρωπαίοι υποδύονται πως δεν την βλέπουν.

Όμως οι όροι της κανονικότητας κοντοζυγώνουν και πολλοί θα μετρήσουν το μπόι τους , ασθενείς και οδοιπόροι.

Η αστάθεια όλο και θα θυμίζει 65 όχι ως συμβάν , μα ως ποιότητα και μάλιστα ποιότητα πολύ χειρότερη αν σκεφτεί κάποιος πως ο Στεφανόπουλος του 65 προσομοιάζεται με τον Καμμένο του 18 , και ο Κ/νος των Ελλήνων με τον ΠΘ, αν και στην τελευταία περίπτωση οι ομοιότητες είναι πολλές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top