ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

BBC: ο κολοσσός για τον οποίο πολλά λέγονται αλλά…

Το πλήθος του προσωπικού του BBC έγινε το τελευταίο διάστημα αντικείμενο παραπληροφόρησης ένθεν κακείθεν. Ένας ακόμα αστικός μύθος γεννήθηκε καθώς ορισμένοι αναφέρουν απίστευτα νούμερα προς τα πάνω ή και κάτω για αυτό το δίκτυο.

Το BBC είναι ένας ολόκληρος πολυεθνικός κολοσσός . Προφανώς δεν έχει λιγότερους υπαλλήλους από την ΕΡΤ ούτε όμως τις δεκάδες χιλιάδες που αναφέρονται από πολλούς. Σύμφωνα με την έκθεση του 2011/2012 έχει περίπου 16,8 χιλιάδες υπαλλήλους. Το BBC, το μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως, είναι παντελώς άτοπο να συγκρίνεται με την ΕΡΤ. Προφανώς έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα και απευθύνεται σε κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων.

Όμως εξαιρετικό ενδιαφέρουν έχουν άλλα πράγματα γύρω από το BBC. Το τηλεοπτικό BBC φθάνει στο 87% του κοινού, όταν όλος μαζί ο ανταγωνισμός του μετά βίας πετυχαίνει ισοδύναμη επίδοση. (Ο δείκτης αναφέρεται στο λεγόμενο “reach”, δηλαδή το ποσοστό του κοινού το οποίο παρακολουθεί τουλάχιστον ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα τη βδομάδα). Αντίστοιχα το ραδιόφωνο πετυχαίνει reach 67% ενώ όλος ο ανταγωνισμός φθάνει οριακά το 65%. Το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεών του BBC έχει σχεδόν διπλάσια τηλεθέαση από τον ισχυρότερο στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό (Sky news) της χώρας.

Επίσης, το BBC σχεδόν ποτέ δεν «κλείνει» πολυδάπανες μεταγραφές με «μεγάλα» ονόματα από την αγορά. Υποθέτω πως ούτε κόρες ή ανιψιές πολιτευτών προωθεί και αυτό δεν προκύπτει από τις μελέτες που συμβουλεύτηκα. «Παράγει» συχνά μόνο του τους συντάκτες, τους παρουσιαστές και τους τεχνικούς του. Ακόμα, δεν είναι υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης. Τέλος, το πιο σημαντικό, διενεργεί κάθε χρόνο έρευνα σε σχέση με το βαθμό ικανοποίησης των βρετανών σε σχέση με την αξία του BBC για τα λεφτά που πληρώνουν και είναι σταθερά πάνω από 50%.

Το BBC κάνει αυτό που ποτέ δεν έχει γίνει στην Ελλάδα σε κανέναν δημόσιο οργανισμό: μετράει τις επιδόσεις του με πλήθος από δείκτες. Οι δείκτες μετρώνται από ανεξάρτητους φορείς και ενσωματώνονται στις ετήσιες εκθέσεις που δημοσιεύει. Το BBC ελέγχει και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες του. Και βέβαια όταν κάτι μετριέται, συνήθως όλοι όσοι σχετίζονται με αυτό προσπαθούν να το αναβαθμίσουν ή τουλάχιστον να το κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο. Θεωρώ οι συστηματικές μετρήσεις έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι καταφέρνει χωρίς να ρίχνει την ποιότητα και την αξιοπιστία να διατηρείται απόλυτα κυρίαρχο κανάλι ενημέρωσης στη χώρα του και όχι μόνο.

Το BBC θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο για την ΕΡΤ σε μικρότερη κλίμακα. Φυσικά όλα αυτά είναι εντελώς αδύνατο να πραγματοποιηθούν από διεφθαρμένες κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις και χωρίς πλατιά συμμετοχή των πολιτών. Είναι προφανές ότι το παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ και η δομή της συζήτησης που ακολούθησε δεν πρόσφεραν κάτι σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top