ΑΡΘΡΑ

Elementary, My Dear Watson

Θυμάστε την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, την οποία παρουσίασε μετά ενθουσιασμού ο υπουργός Οικονομικών μας Στον Ενικό τη Δευτέρα; Σε περίπτωση που σας διέφυγε, η ελληνική πλευρά προτείνει στους εταίρους να έχουμε 2 συντελεστές ΦΠΑ: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες, και 15% για όλα τα υπόλοιπα. Αυτοί οι δύο συντελεστές όμως θα ισχύουν μόνο για όσους συναλλάσσονται με πλαστικό χρήμα, ως κίνητρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – για όσους επιλέγουν να πληρώσουν με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι (9,5% και 18% αντιστοίχως).

Πώς όμως βλέπει την πρόταση αυτή «η άλλη πλευρά»; Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η πρόταση έτυχε θετικής αποδοχής από έναν «πολύ υψηλά ιστάμενο» αξιωματούχο, ο οποίος μάλιστα απάντησε «τέλεια» όταν την άκουσε! Τι κρίμα λοιπόν που καταπώς φαίνεται είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρίχνοντας μια ματιά στη σχετική κοινοτική οδηγία, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για τη δομή και τα επίπεδα των συντελεστών (άρθρα 96-98), διαβάζουμε ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν έναν βασικό συντελεστή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για έναν ήδύο μειωμένους, μόνο όμως για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία προσδιορίζονται ρητά στο Παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας. Μάλιστα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) απαγορεύει τον ΦΠΑ δύο ταχυτήτων για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες, με βάση την αρχή της φορολογικής ουδετερότητας: «η αρχή αυτή απαγορεύει, ειδικότερα, να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχειρίσεως από πλευράς ΦΠΑ παρόμοια εμπορεύματα ή υπηρεσίες που βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους».

Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά με την πρόταση Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ, η οποία προβλέπει το ίδιο αγαθό να κοστίζει άλλη τιμή με κάρτα και άλλη με μετρητά; Δεν συμβιβάζονται, όπως πολύ φοβάμαι ότι θα ανακαλύψει ο Υπουργός πολύ σύντομα. Βέβαια θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σχετική ψυχρολουσία εάν είχε ρωτήσει τους τεχνοκράτες του υπουργείου του αν αυτό που εμπνεύστηκε είναι έστω και στοιχειωδώς εφικτό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top