ΚΟΣΜΟΣ

G7: Οι διαφωνίες Τραμπ τορπίλησαν τη διάσκεψη

G7_ Merkel_Trump

Σκηνικό έξι εναντίον ενός διαμορφώθηκε στη διήμερη Σύνοδο της ομάδας βιομηχανικών χωρών G7, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ταορμίνα της Σικελίας. Το κλίμα δυσαρμονίας οφείλεται στις ΗΠΑ, οι οποίες διαφοροποίησαν τη στάση τους σε σειρά ζητημάτων. Ξεκάθαρα αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα στο πεδίο της προστασίας του κλίματος, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να δεσμευθεί στους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είχε υπογραφεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου το 2015.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την έκβαση των διαβουλεύσεων. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου, οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ ήταν «πολύ δύσκολες και εξαιρετικά μη ικανοποιητικές». Η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για κοινό μέτωπο της ΕΕ και των έξι εκ των χωρών που συμμετείχαν, ενάντια στην αρνητική στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ απέναντι στη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία θέτει σαφείς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή ή μη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πεδίο της πολιτικής για το εμπόριο αντίθετα έγιναν βήματα προσέγγισης ανάμεσα στους «έξι» (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδά, Γαλλία) και τις ΗΠΑ. Οι αρχικοί φόβοι που είχαν εκφράσει συμμετέχοντες στη σύνοδο για ρήξη σε αυτό το πεδίο δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι ΗΠΑ έκαναν τελικά δεκτή τη διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου γίνεται λόγος για μάχη κατά του προστατευτισμού, όπως επίσης και ενάντια σε «άδικες εμπορικές πρακτικές». Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, σε αυτό το θέμα «υπήρξαν πολύ έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη σύνοδο των G7, συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη τελικά και επί μιας διατύπωσης που αφορά των ζήτημα των προσφύγων.

Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, οι G7 συμφώνησαν «ότι οι πρόσφυγες έχουν ακριβώς τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν και για όλους τους υπόλοιπους, ότι πρέπει να βεβαίως να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να παλέψουμε κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Πηγή: DW

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top