ΑΡΘΡΑ

Ακήρυχτοι Πόλεμοι

ISIS kills 21 Egypt Christians

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Θέατρα, γήπεδα, εστιατόρια, δρόμοι, στέκια, χώροι ψυχαγωγίας: το «ιερό μίσος» αυτή τη φορά επέλεξε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, επιλέγοντας ως στόχο την ίδια την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Το μακελειό στο Παρίσι δεν ήταν η πρώτη πράξη ενός ακήρυχτου πολέμου αλλά η τελευταία αιματηρή πρόκληση σε μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, που προκαλούν πλέον τις οικουμενικές αξίες της ανθρωπότητας. «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) φώναζαν οι εκτελεστές και «μάρτυρες» για να δικαιολογήσουν το άδικα ξοδεμένο αίμα. Κι όμως. Κανένας Θεός δεν θέλησε αυτή τη σφαγή. Τη θέλησαν μόνο ορισμένοι φανατικοί οπαδοί του, που εδώ καιρό, προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους εκδικητικό νόμο, προωθώντας έναν ιδιάζοντα φασισμό. Από την Παρασκευή το βράδυ, η Ευρώπη είναι μια «αμυνόμενη δημοκρατία» που πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της αλλά και την ασφάλεια των πολιτών της. Η πρώτη πράξη αυτής της νέας συνειδητοποίησης θα πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου, που θα αναμετρηθεί δυναμικά με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Προφανώς, σε αυτή τη νέα φάση, θα προκύψουν προβλήματα που θα επηρεάζουν το ίδιο το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής: σκλήρυνση των μέτρων ασφάλειας, περιορισμός της κίνησης με «κλειστά σύνορα», «ζώνες προστασίας» απέναντι σε μετανάστες και μειονότητες, διεξαγωγή ελέγχων, μεγαλύτερη καταστολή, ισλαμοφοβία, εθνικιστικές αναδιπλώσεις, ευρωσκεπτικισμός, άνοδος της ακροδεξιάς. Όλα αυτά τα στοιχεία εμπεριέχουν συγκρούσεις που θα εξελιχτούν γρήγορα σε μικρούς ακήρυχτους πολέμους μέσα στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρώπης, την ίδια ώρα που θα δοκιμάζονται τα όρια της πολιτισμικής ανεκτικότητας. Γι αυτό και χρειάζεται περισσή φροντίδα τώρα από όλους τους ενεργούς πολίτες της Ευρώπης  —και ιδιαίτερα από τα προοδευτικά κόμματα της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής «πολιτικής οικογένειας»— ώστε το δικαίωμα στην ασφάλεια να μη μετατραπεί σε υπερ-δικαίωμα, που θα μειώνει σταδιακά την ισχύ των άλλων δικαιωμάτων. Η «ανοιχτή Ευρώπη» δεν πρέπει να μικρύνει στο όνομα της «ισχυρής Ευρώπης»…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top