ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

H Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή

Δεν είναι η πρώτη φορά και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία που η Αργεντινή βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής διαμάχης στον τόπο μας,

Δεν είναι η πρώτη φορά και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία που η Αργεντινή βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής διαμάχης στον τόπο μας, καθώς κάποιοι θέλουν να τη βλέπουν ως παράδειγμα προς μίμηση και άλλοι ως παράδειγμα προς αποφυγή σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσιονομικών προβλημάτων της. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή και δεν έχει κανένα λόγο να γίνει.

Είναι πολλές οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η καταλυτικότερη είναι μία και μόνη. Είναι το γεγονός ότι στις δύσκολες ώρες της η Αργεντινή ήταν μόνη και χωρίς βοήθεια ή συμπαράσταση, ενώ εμείς είχαμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και χάρη σʼ αυτήν αποφύγαμε τις ακραίες καταστάσεις της χρεοκοπίας που βίωσαν οι πολίτες της νοτιοαμερικάνικης δημοκρατίας. Και όπως είναι γνωστό, κανένα από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία δεν αποποιείται το πλεονέκτημα αυτό, παρά τις βάσιμες ως έναν βαθμό αιτιάσεις για λάθη και παραλείψεις που υπήρξαν σε βάρος της χώρας μας.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το στοιχείο που βασικά ενδιαφέρει από τη στιγμή που υπάρχουν εκκρεμότητες, τις οποίες ενδεχομένως να μη χειριστεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά μια άλλη, αν το επιλέξει κάποια στιγμή το εκλογικό σώμα. Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αναζήτησης λύσης στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρα άμεσος κίνδυνος να γίνουμε Αργεντινή ούτε και στην περίπτωση αυτή υπάρχει.

Τι μένει; Τίποτα περισσότερο από το ακραίο ενδεχόμενο να βρεθεί ελληνική κυβέρνηση η οποία θα κρίνει ότι υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου σπάζοντας τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας, επειδή δεν θʼ αποδεχθούν τις προτάσεις της. Είναι η μόνη ίσως προοπτική που διαμορφώνει προϋποθέσεις να γίνουμε Αργεντινή – που σημαίνει να βρεθούμε μόνοι και χωρίς φίλους και υποστηρικτές σʼ έναν κόσμο, όπου αν δεν έχεις νʼ ακουμπήσεις σε κάποιους είσαι εγκαταλειμμένος στο έλεος των διάφορων κερδοσκόπων.

Αλλά όταν φτάσεις σʼ αυτό το σημείο, δεν θα έχει καμιά σημασία αν θʼ αποκαλείς «γύπες» ή ό,τι άλλο συναφές τους εκμεταλλευτές σου. Το μόνο που θα έχει σημασία θα είναι πως θα βρίσκεσαι στο έλεός τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top