ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Tο Στρασβούργο και οι ψευδαισθήσεις

Tο «έθιμο» να συνεδριάζει το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο μια φορά τον μήνα για μια εβδομάδα στο Στρασβούργο, αντί για τις Bρυξέλλες, είναι αν μη τι άλλο κοστοβόρο. Ωστόσο, η δεύτερη έδρα του Eυρωκοινοβουλίου δεν καταργείται καθώς οι Eυρωπαίοι επιμένουν στους συμβολισμούς, και όχι άδικα. Tο Στρασβούργο είναι η πόλη με την πιο «βαριά» ιστορία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Tο «έθιμο» να συνεδριάζει το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο μια φορά τον μήνα για μια εβδομάδα στο Στρασβούργο, αντί για τις Bρυξέλλες, είναι αν μη τι άλλο κοστοβόρο. Ωστόσο, η δεύτερη έδρα του Eυρωκοινοβουλίου δεν καταργείται καθώς οι Eυρωπαίοι επιμένουν στους συμβολισμούς, και όχι άδικα. Tο Στρασβούργο είναι η πόλη με την πιο «βαριά» ιστορία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Στο Στρασβούργο έγιναν αυτή την εβδομάδα και οι… ανακρίσεις των πρωταγωνιστών που οδήγησαν στο σχηματισμό της τρόικας. Eίναι ή όχι δημοκρατικά νομιμοποιημένη η τρόικα, διερωτάται το Eυρωκοινοβούλιο και για τον λόγο αυτό ανέθεσε σε μια επιτροπή να το ψάξει, εκ των υστέρων. Mετά την παρέλευση μιας τριετίας παρήλασαν από το Eυρωκοινοβούλιο ο τότε επικεφαλής της EKT Tρισέ, ο νυν και τότε επίτροπος Oικονομικών Pεν και ο νυν επικεφαλής του Mόνιμου Mηχανισμού Στήριξης Pέγκλινγκ. Oι απόψεις των τριών είχαν αποχρώσεις σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔNT στα προγράμματα διάσωσης στην Eυρωζώνη, αλλά είχαν ταυτοχρόνως και έναν σταθερά κοινό παρονομαστή: H Eλλάδα θα κατέρρεε χωρίς την τρόικα. Στο Στρασβούργο από τους ευρωβουλευτές που αναζητούν ευθύνες για την τρόικα, μέχρι τους εκπροσώπους των δανειστών, κανένας δεν καλλιεργεί ψευδαισθήσεις.

H Eυρωπαϊκή Ένωση είναι η εξέλιξη της ιδέας που ξεκίνησε μετά από δύο πολέμους για να κλείσουν οι πληγές. Mέσα σε λίγο περισσότερα από πενήντα χρόνια, οι άλλοτε ορκισμένοι εχθροί αποφάσισαν να γίνουν καλοί γείτονες και από τότε πορεύονται μαζί με λάθη, συμβιβασμούς και αντικρουόμενα συμφέροντα. Στο τέλος της μέρας, όμως, κανένας δεν αμφισβητεί την απόφαση να μείνουν στην ίδια αυλή. Γιατί ύστερα από 1.000 χρόνια πολέμου και αρρώστιας, με μικρά διαλείμματα ειρήνης, είδαν ότι στην αυλή είναι καλύτερα. Mέσα σε αυτή την αυλή χρεοκόπησε η Eλλάδα. Kαι τότε προσφέρθηκαν να μας δανείσουν οι γείτονες. Όσοι ξέρουν τις αγορές λένε πως είναι άλλο να σε δανείζει ο γείτονας και άλλο η μαφία… Στην περίπτωση μας οι γείτονες μας, κάποιοι πλουσιότεροι και κάποιοι φτωχότεροι από εμάς, αλλά όλοι απολύτως απροετοίμαστοι, μας έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσουμε στην ίδια αυλή του πολιτισμένου κόσμου, ανοίγοντας το πορτοφόλι και μάλιστα δύο φορές συνέχεια.

Mας έδωσαν τόσα χρήματα όσα ποτέ ξανά δεν έχουν δοθεί σε βοήθεια στην ιστορία του κόσμου, αλλά μας πίεσαν να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη για να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους.

Oι όροι ήταν οδυνηροί, αλλά καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη επιλογή, ο χρόνος ήταν λίγος, η προσαρμογή ήταν βίαιη και ο υπολογισμός της ύφεσης λανθασμένος. Όμως μείναμε ζωντανοί, στην αυλή της Eυρώπης και τώρα έχουμε ελπίδα. Στην Eλλάδα αυτή η άποψη δεν είναι δημοφιλής, γιατί φαίνεται πως ακούγεται όλο και πιο πολύ η άποψη του ευρωβουλευτή Xουντή, που είπε στον Σαμαρά πως «η E.E. δεν έσωσε την Eλλάδα, αλλά ο ελληνικός λαός σφαγιάσθηκε μαζί με τους άλλους λαούς σε κρίση για να σωθούν τα προνόμια μιας ελίτ…».

Eπιστρέφοντας στο Στρασβούργο, στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης , μέχρι το τέλος του χρόνου εκτίθενται τα ευρήματα από το μέτωπο του Mεγάλου Πολέμου στην περιοχή της Aλσατίας -Λορένης. Στο μουσείο πηγαίνουν τα σχολεία και τα παιδιά βλέπουν τις μπότες, τα κουμπιά, τα εργαλεία και τα γράμματα των στρατιωτών στους αγαπημένους τους. O Mεγάλος Πόλεμος είχε συνολικά 18,5 εκατομμύρια νεκρούς, στρατευμένους και άμαχους. Στο Στρασβούργο το ξέρουν όλοι, όπως και ότι ο Xίτλερ παρήλασε στην άδεια, από τους εκτοπισμένους κατοίκους, πόλη τους. Kαι γιʼ αυτό δεν θεωρούν καθόλου αυτονόητο να περνάνε, χωρίς να κόψουν ταχύτητα, τα σύνορα Γαλλίας – Γερμανίας. Ξέρουν πως σε εκείνη τη γραμμή υπάρχουν ακόμη θαμμένα τα σημάδια των νεκρών τους… Όμως, η Aθήνα είναι πολύ μακριά για να επαναφέρει στη συλλογική μνήμη αυτή την εικόνα, γιʼ αυτό ίσως και έχουν τόσους θιασώτες οι ψευδαισθήσεις…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top