EDITORIAL

Δομημένος δημόσιος διάλογος

Καίρια και ουσιαστική η Κυριακάτικη παρέμβαση (25/8) στη Μεταρρύθμιση του Κοινωνιολόγου ερευνητή και σταθερού συνεργάτη του ηλεκτρονικού μας περιοδικού Χρίστου Αλεξόπουλου. Μιλάει για την ανάγκη ενός διαλόγου διαφορετικού από αυτόν που έχουμε συνηθίσει – και βολευτεί – και τις προϋποθέσεις που πρέπει μα εκπληρωθούν για να οδηγηθούμε σε αυτόν. Ότι δηλαδή η εξέταση των θεμάτων δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και μονοδιάστατη αλλά ότι χρειάζεται στην ανάλυσή τους να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την εξέλιξή τους σε διαφορετικά επίπεδα της σημερινής πραγματικότητας. Δίνει και συγκεκριμένα παραδείγματα μιας τέτοιας πολυδιάστατης προσέγγισης.

Το ζήτημα που θέτει ο Χρίστος Αλεξόπουλος φαίνεται να είναι μεθοδολογικό και μόνο. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για ζήτημα κυρίως πολιτικό αφού αντιπαραθέτει επί της ουσίας τον «δικό του» δομημένο διάλογο με τον λαϊκιστικό και καθαρά επικοινωνιακό διάλογο των κομμάτων που δεν έχουν άλλο στόχο από την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών στη βάση παραπλανητικών διλημμάτων και απλουστευτικών ερμηνειών.

Ας φανταστούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της χώρας αν στη θέση της απολίτικης τελικά αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είχαμε έναν δομημένο δημόσιο διάλογο για την κατάσταση της οικονομίας, τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν και τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις. Ή αν είχε γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένας τέτοιος διάλογος για τα εθνικά μας θέματα, μακριά από εθνικιστικές κορώνες και «φιλελληνικές» εκρήξεις.

«Με αυτή την δόμηση του δημόσιου διάλογου – καταλήγει ο Χρίστος Αλεξόπουλος – η συζήτηση αποκτά δυναμική, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα επίδρασης λαϊκιστικών οπτικών και τίθενται οι βάσεις για την διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής εικόνας της πραγματικότητας, μακριά από εξιδανικεύσεις και φαντασιώσεις, οι οποίες συμπορεύονται με ιδεοληπτικές λογικές και στοχεύσεις χειραγώγησης των πολιτών»

Άρθρο επιστημονικής φαντασίας; Ίσως, θα σκεφτούν πολλοί. Ξέρουμε ωστόσο όλοι πλέον ότι οι λαϊκιστικές φαντασιώσεις μόνο καταστροφές έχουν φέρει στους πολίτες και στη χώρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top