EDITORIAL

Εμπιστοσύνη μέσω Πρεσπών;

Η υπεύθυνη, συναινετική και ορθολογική αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων ήταν ανέκαθεν ένα στοίχημα που έχανε διαχρονικά και διακομματικά η χώρα μας. Οι αιτίες ήταν πάντοτε οι ίδιες. Επιδίωξη κομματικής εκμετάλλευσης, αποφυγή πολιτικού κόστους, επίδειξη πατριωτικού λαϊκισμού. Οι διαφορές με τις γειτονικές χώρες από ευκαιρία κατοχύρωσης του σταθεροποιητικού για τη Ευρωπαϊκή Ένωση ρόλου της χώρας στη βαλκανική χερσόνησο έχουν μετατραπεί σε βάλτο απομόνωσης και αποδυνάμωσης της χώρας.
Στο Κυπριακό συνεχίστηκε στην ουσία, με τα γνωστά «μπρος-πίσω», η πολιτική της ντε φάκτο αναγνώρισης της διχοτόμησης που με τόση επιτυχία εφάρμοσε το δίδυμο Καραμανλή-Παπαδόπουλου απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν. Τα Ελληνοτουρκικά έχουν εξελιχθεί – με απόλυτη κυβερνητική (συγ)κάλυψη σε πεδίο βολής των εκατέρωθεν επικίνδυνων τσαμπουκάδων που ονειρεύονται θερμά επεισόδια. Μόνο στο Μακεδονικό δημιουργήθηκαν αρχικά ελπίδες που οδήγησαν μάλιστα αρκετούς καλόπιστους να διακηρύξουν ότι η Αριστερά έδειξε επιτέλους το προοδευτικό πρόσωπό της.
Είναι όμως έτσι; Όσο περνάει ο καιρός και διαφαίνεται ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της συμφωνίας, τόσο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το κρίσιμο και χρονίζον εθνικό θέμα έχει μετατραπεί σε πιόνι της προεκλογικής σκακιέρας για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών με βάση τις ακροδεξιές ορέξεις του κυβερνητικού συνεταίρου κ.λπ.
Το χειρότερο είναι ότι το «προοδευτικό» πρόσωπο της Αριστεράς προσανατολίζεται στην μετατροπή της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών σε έμμεση ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση για την παράταση της παραμονής της στην εξουσία. Με τα εθνικά θέματα δεν μπορεί όμως να παίζει το Κοινοβούλιο. Ούτε και με το μέλλον της χώρας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top