EDITORIAL

Ευτυχώς Μέρκελ!

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι εννοούν ακριβώς όσοι θεωρούν ότι η Μέρκελ «τους πούλησε». Περίμεναν ίσως από την Γερμανίδα καγκελάριο να απαιτήσει να φύγει τώρα η άθλια συγκυβέρνηση της χώρας και να γίνουν εκλογές. Οι πιο αισιόδοξοι φανταζόντουσαν ίσως ότι θα μπορούσε στις επίσημες δηλώσεις της να δώσει και πιο… συγκεκριμένες οδηγίες για τους προσερχόμενους στην κάλπη. Τι στα κομμάτια έκαναν τους Μερκελιστές τόσα χρόνια!
Η Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί ευτυχώς τη σοβαρότητά της και παραμένει πιστή στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Το υπερασπίστηκε σθεναρά και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο όπου τα σύννεφα του ρατσισμού μαζεύτηκαν απειλητικά πάνω από τον Ευρωπαϊκό ουρανό, υφιστάμενη και προσωπικά το υψηλό πολιτικό κόστος της στάσης της. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, ακόμα προς το τέλος της θητείας της στην καγκελαρία, το κυριότερο ανάχωμα στο παγκόσμιο τσουνάμι του Τραμπ και άλλων λαϊκιστών ηγετών του πλανήτη.
Κάτω από το πρίσμα αυτό τοποθετήθηκε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια σημαντική για την Ευρώπη εκκρεμότητα που, αν είχαμε σοβαρή και υπεύθυνη εθνική στάση, θα μπορούσε να είχε κλείσει από το 1992, όταν παρουσιάστηκε, μέσω του πακέτου Πινέιρο και χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία και μάλιστα για μια πιο καθαρή συμφωνία. Δεν θα μπορούσε ποτέ να τοποθετηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος στο θέμα αυτό με βάση τις κομματικές σκοπιμότητες και τα παιχνίδια εξουσίας του Τσίπρα και του Καμμένου ούτε και με βάση την υποταγή δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις ορέξεις των «μακεδονομάχων».
Η χώρα χρειάζεται, το συντομότερο δυνατόν, μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία για να βγει ουσιαστικά από την κρίση και να ανακάμψει. Μια πλειοψηφία στηριγμένη σε ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και σε δυνάμεις αποφασισμένες να το υλοποιήσουν. Όσο και να το θέλαμε, η Μέρκελ δεν μπορεί δυστυχώς να μας βοηθήσει…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top