EDITORIAL

Η κεντροαριστερή βάρκα μπάζει

«Η Αριστερά δεν πέθανε» διαβεβαίωσε τους απογοητευμένους οπαδούς του ο Μπενουά Αμόν, αναγνωρίζοντας την ήττα του το βράδυ της Κυριακής.

Πολλές τέτοιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν τα τελευταία χρόνια από πολλούς κεντροαριστερούς Ευρωπαίους ηγέτες. Οι ήττες της παράταξης αποδίδονται σε λαθεμένους προσωπικούς χειρισμούς και σε επικοινωνιακές και διαδικαστικές αδυναμίες. Η επί της ουσίας κριτική μένει συνειδητά στην άκρη.

Αυτό είναι το πρόβλημα και με τη συζήτηση για τον νέο ενιαίο προοδευτικό – κεντροαριστερό για κάποιους – φορέα στη χώρα μας. Πότε θα γίνει το συνέδριο, ποιοι θα πάρουν μέρος, πώς και μεταξύ ποιών θα εκλεγεί η ηγεσία. Όσες προσπάθειες έγιναν για διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων, σχεδίου ανασυγκρότησης και πλαισίου πολιτικών συμμαχιών, ό,τι ενδιαφέρει δηλαδή την κοινωνία και αφορά το μέλλον της χώρας, κατέληξαν στα αζήτητα.

Οι διαδικασίες θα έχουν νόημα μόνον αφού – και από όσους – έχει συμφωνηθεί ο κοινός στόχος και η βασική κατεύθυνση του εγχειρήματος. Γενικόλογοι αφορισμοί, ιδεολογικές αμφισημίες και καιροσκοπικές ταλαντεύσεις δεν αρκούν. Πέρασαν οι καιροί των «ούτε-ούτε». Ρητή καταδίκη του λαϊκισμού, ριζική μεταρρύθμιση του πελατειακού κράτους και της κρατικοδίαιτης οικονομίας, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς προκατασκευασμένους συσχετισμούς και ρετρό επετηρίδες.

Η βάρκα συνδέθηκε επανειλημμένα με την υπόθεση της κεντροαριστεράς. «Δεν μπορείς να πατάς σε δυο βάρκες», «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», «κωπηλατούμε με δεμένη τη βάρκα», είπε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής της «ελιάς», της προηγούμενης αλήστου μνήμης πασοκικής συμπαράταξης.

Η μεγάλη αλήθεια ωστόσο είναι ότι η βάρκα μπάζει από παντού και δεν αρκεί να βουλώσουμε πρόχειρα τις τρύπες. Χρειαζόμαστε καινούργια βάρκα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top