EDITORIAL

Κίνημα Αλλαγής ή παραλλαγής;

Η δημιουργία του νέου φορέα στο προοδευτικό χώρο στηρίχτηκε σε μια κοινή, όσων τουλάχιστον αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, βασική παραδοχή: Ότι το πολυαναμενόμενο γύρισμα της σελίδας στην πορεία της χώρας και η οριστική έξοδός της από την πολυετή κρίση έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική πολιτική δύναμη, με διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους, για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, για το κύρος των θεσμών.

Ο στόχος που τέθηκε και παραμένει απολύτως επίκαιρος είναι η συγκρότηση ενός φορέα – του Κινήματος Αλλαγής – που θα εκφράζει την ενότητα των σοσιαλιστικών, κεντροαριστερών και κεντρώων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, μια ενότητα που θα αξιοποιεί τον πλουραλισμό των απόψεων και προσεγγίσεων και θα στηρίζεται στη δημιουργική σύνθεσή τους χωρίς αποκλεισμούς και δαιμονοποιήσεις.

Όταν φιλοδοξείς ν’ αλλάξεις τη χώρα δεν μπορεί παρά να ξεκινήσεις αλλάζοντας το πολιτικό σύστημα και πρώτα απ’ όλα τον δικό σου χώρο, απαλλάσσοντάς τον από παθογένειες, νοοτροπίες και αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος.

Κίνημα Αλλαγής παντού. Και προς τα έξω και προς τα μέσα.

Η διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου προ της συγκρότησης του νέου κόμματος οδήγησε σε ορισμένες αναγκαστικές αποφάσεις τόσο για τη σύνθεση του σώματος του συνεδρίου, όσο και των πρώτων οργάνων του. Οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αποπολιτικοποίηση της λειτουργίας του νέου φορέα και πολύ περισσότερο σε διαγκωνισμούς προσωπικών φιλοδοξιών που τόσο ακριβά έχει πληρώσει ο χώρος και η χώρα.

Η δημοκρατική πλουραλιστική λειτουργία δεν πρέπει να καθυστερήσει. Η συγκρότηση ιδεολογικοπολιτικών – και όχι προσωπικών – τάσεων που θα υπερβαίνουν τα σημερινά όρια των δυνάμεων που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα, η διαδικασία διαλόγου και σύνθεσης των απόψεών τους αλλά και η λήψη αποφάσεων όπου χρειάζεται, η διαμόρφωση δηλαδή πλειοψηφιών και μειοψηφιών, είναι αναγκαία βήματα για να πάρει σάρκα και οστά η εσωκομματική δημοκρατία και να γίνει ταυτόχρονα αισθητή στην κοινωνία η πολιτική του παρέμβαση πριν αυτή αδιαφορήσει για το Κίνημα Αλλαγής.

Δρόμος και τρόπος επιστροφής σε φαντάσματα του παρελθόντος δεν υπάρχει. Ούτε ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ούτε και είναι κανείς διατεθειμένος να παίξει το ρόλο τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top