EDITORIAL

Λαφαζάνης

 

Βλέποντας κανείς τις αντιδράσεις των ηγεσιών των κομμάτων μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το μοναδικό κόμμα που βγήκε ηττημένο από την κάλπη είναι η ΛΑΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε, ο Αλέξης Τσίπρας νίκησε κι αυτός αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέρρευσε», η Φώφη Γεννηματά νίκησε αφού «το ΚΙΝΑΛ άντεξε στην πόλωση», ο Δημήτρης Κουτσούμπας νίκησε αφού «το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του» κλπ. Ο μόνος που παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και ανέλαβε τις ευθύνες του ήταν τελικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αφήνοντας κατά μέρος τα διευκρινιστικά του τύπου «είναι γνωστή η διαφωνία μου με τον Παναγιώτη», πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Λαφαζάνης υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια τις απόψεις του σε όλη την πολιτική του διαδρομή από όποια θέση κι αν κατείχε. Από την θέση του επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, δίπλα στον Χαρίλαο Φλωράκη, στη συνέχεια ως ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την θέση του γραμματέα της ΛΑΕ από την οποία παραιτήθηκε αυτές τις μέρες.

Η παραίτηση αυτή δεν ήταν η πρώτη. Ας κρατήσουμε ωστόσο, σαν την πιο ενδεικτική του χαρακτήρα και του ήθους του, την παραίτησή του – μαζί με άλλους συντρόφους του – από τον υπουργικό θώκο το 2015, όταν ο «αντιμνημονιακός Αλέξης» γύρισε από την Ευρώπη με το τρίτο μνημόνιο στις αποσκευές του. Πολλά μπορεί να του καταλογίσει κανείς στον Λαφαζάνη για τις αριστερές ιδεολογικές του εμμονές, την κωλοτούμπα για την παραμονή στο Μαξίμου όμως δεν τη νομιμοποίησε ποτέ του.

Κι ας μην σπεύσουν κάποιοι να ειρωνευτούν την παραίτησή του από την ηγεσία της μικρής ΛΑΕ. Ας αναλογισθούν μόνο πόσοι αρχηγοί άλλων μικρών και μικρότερων κομμάτων, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες για τις απανωτές τους ήττες, προτίμησαν να κάνουν ως το τέλος πως δεν καταλαβαίνουν ή, ακόμα χειρότερα, να συναλλαγούν για να γίνουν υπουργοί, έστω και ολίγων ημερών. Η αξιοπρεπής πολιτική στάση του Λαφαζάνη είναι ένα παράδειγμα αλλά και ένα από τα ζητούμενα του σημερινού πολιτικού μας συστήματος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top