EDITORIAL

Μια από τα Ίμια…

Αν ισχύει γενικά στην πολιτική ότι δεν κάνεις ποτέ μια κίνηση αν δεν έχεις προβλέψει την επόμενη, η αρχή αυτή γίνεται απαράβατος κανόνας όταν πρόκειται για την διεθνή πολιτική όπου διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα.

Στην περίπτωση των Ιμίων, κατά σύμπτωση, που έπεσαν σαν κεραυνός εξ αιτίας του τυχοδιωκτισμού ενός δημάρχου στο κεφάλι του πριν προλάβει καλά καλά να συγκροτήσει την κυβέρνησή του, ο Κώστας Σημίτης φρόντισε να σβήσει άμεσα την φωτιά που είχε ανάψει και μετά να αποκλιμακώσει σταδιακά την κατάσταση με την Τουρκία.

Στη σημερινή συγκυρία φαίνεται ότι όχι μόνον να έχει σχεδιαστεί η επόμενη κίνηση αλλά και αυτές που γίνονται διακρίνονται από επιπολαιότητα και τζάμπα μαγκιές που δυστυχώς δεν αποδεικνύονται και τόσο τζάμπα για τη χώρα.

Η προχειρότητα της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν και οι ανεύθυνες δηλώσεις και κινήσεις του υπουργού Άμυνας εκθέτουν τη χώρα σε κινδύνους δίνοντας τις αφορμές που επιζητούν οι πάντα επιρρεπείς στις προκλήσεις γείτονες.

Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους στα Ίμια και οι απαράδεκτες επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν, δείχνουν ότι οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι, τώρα που τα βρίσκουν μπαστούνια από την πλευρά της Συρίας, να καθίσουν ήσυχα στο Αιγαίο και να παρακολουθούν με σταυρωμένα χέρια τις γεωτρήσεις στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει και την πίεση της αντιπολίτευσής του, που υπόσχεται την άμεση προσάρτηση 18 τουλάχιστον ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Χρειάζεται ψύχραιμη και υπεύθυνη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής, μέσα από τα θεσμικά όργανα, που θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις συμμαχίες της χώρας με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης και την ταυτόχρονη υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top