EDITORIAL

Ο περίπατος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», υποστηρίζει ότι «στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει. Όλοι προσαρμόζονται στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση και ότι μια νέα διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει, με αντικείμενο τη βιώσιμη λύση για το χρέος και την απεμπλοκή από τη λιτότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Προφανώς όλοι θα προσαρμοστούν στην ιδέα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπάρχει στις ευρωπαϊκές παραδόσεις η πρακτική της άρνησης της πραγματικότητας. Και το κλίμα στην Ευρώπη πράγματι αλλάζει, αλλά όχι απαραίτητα προς την κατεύθυνση που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι τόσο η τραπεζική ένωση όσο και η δημοσιονομική ολοκλήρωση συνεπάγονται αυστηροποίηση των κανόνων για τα κράτη-μέλη.

«Ολοένα και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές ως την αρχή του τέλους της λιτότητας στην Ευρώπη», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας. Μα την λιτότητα μπορούμε να την τελειώσουμε αύριο το πρωί αν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, άνετη πρόσβαση στις αγορές, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, δημοσιονομική υγεία. Δεν είναι, δηλαδή, θέμα πολιτικής βούλησης αλλά οικονομικής κατάστασης.

«Ακόμη και περίφημοι οίκοι -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- παραδέχονται στις εκθέσεις τους ότι το πιθανότερο σενάριο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η υποχώρηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και η αποδοχή ενός συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω λιτότητα». Καλό θα ήταν να διευκρινίσει σε ποιες εκθέσεις ποιων οίκων αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περιγράφει μια εικόνα περιπάτου στον ευρωπαϊκό κήπο για την κυβέρνησή του εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, ενώ πλησιάζει η δωδεκάτη ώρα. Και είναι λυπηρό που αντιμετωπίζει την πολιτική ειλικρίνεια ως εκλογικό μειονέκτημα. Γιατί αν τα πράγματα δεν συμβούν όπως τα περιγράφει, η διάψευση θα είναι οδυνηρή για όσους πίστεψαν -ή κάνουν πως πιστεύουν- ότι η Ελλάδα θα απαλλάξει την Ευρώπη από τη λιτότητα σαν αυτό να γίνεται με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top