EDITORIAL

Στέργιος

Δύσκολα νομίζω θα βρεθεί κάποιος «παλιός» αριστερός που θα προσάψει στον Στέργιο Πιτσιόρλα έλλειψη γνώμης για τα πολιτικά πράγματα και θάρρους να την υποστηρίξει στα λόγια και στην πράξη, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με την εκάστοτε τοποθέτησή του. Η συμβολή του, για παράδειγμα, στη συγκρότηση του αρχικού «Συνασπισμού» ήταν καθοριστική, σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη για την ενότητα της Αριστεράς χρονική στιγμή.

Κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της περιόδου Βαρουφάκη, ο Στέργιος, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς, των εκσυγχρονιστών κλπ, θεώρησε ότι δεν είναι όλα χαμένα και ότι υπήρχε χώρος να προσπαθήσει κανείς να ανατρέψει την κατάσταση σε κρίσιμους για το μέλλον τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων-επενδύσεων. Συνεπής με τη θέση αυτή ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια του υφυπουργού ανάπτυξης.

Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που είδε στο πρόσωπό του την ευκαιρία να κλείσει το μάτι σε πιο εκλογικευμένες απόψεις διακυβέρνησης, απέκρουσε με επιτυχία το πρώτο κύμα των επιθέσεων των κάθε λογής Δριτσοσκουρλέτηδων που υπερασπιζόντουσαν τα ιερά και τα όσια των κρατικίστικων ιδεοληψιών τους. Τα όσα επετεύχθησαν στον τομέα αυτόν – καθόλου ασήμαντα αλλά όχι αρκετά μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της χώρας – και ιδιαίτερα το πράσινο φως που έδωσε τελευταία το ΣτΕ στην επένδυση του Ελληνικού, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον Στέργιο.

Όσο περνάει ο καιρός και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Τα «Καρτερικά» επιτελεία του Μαξίμου έχουν αποφασίσει να δώσουν την εκλογική μάχη στον Γράμμο και το Βίτσι κι απ’ αυτή την άποψη οι παρεμβάσεις Πιτσιόρλα δεν είναι καλοδεχούμενες γιατί δεν εξυπηρετούν την εμφυλιοπολεμική γραμμή.

Η βίαιη αντίδραση στις αυτονόητες δηλώσεις του στο Επιμελητήριο, ότι δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει και ότι δεν τιμάει το Κοινοβούλιο να συζητάει στη βάση φακέλων όπως αυτός της Novartis ή ότι δεν ξεμπλέκουμε με τα μνημόνια επειδή λήγει φέτος το πρόγραμμα, όπως και διευκρινιστική του δήλωση που ακολούθησε,  δείχνουν ότι τα συριζαίικα περιθώρια για τον Στέργιο στενεύουν δραματικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όπως έκανε πάντα, θα καθορίσει ο ίδιος τη μελλοντική του στάση με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας αλλά και της προοδευτικής παράταξης της οποίας υπήρξε πάντα, με τον δικό του τρόπο, θερμός υποστηρικτής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top