EDITORIAL

Το ερώτημα του Ζάεφ

Για τις 30 Σεπτεμβρίου ορίστηκε τελικά το δημοψήφισμα στη «Βόρεια Μακεδονία». Το ερώτημα, όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας και στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζάεφ για συναινετική διατύπωση του ερωτήματος και πορεία προς το δημοψήφισμα συνάντησαν την κάθετη αντίδραση του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO που έχει απαντήσει από καιρό στο ερώτημα αυτό. Δεν θέλει την ένταξη της χώρας ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ. Προτιμάει την εξτρεμιστική αλυτρωτική γραμμή Γκρουέφσκι που στέλνει τα Σκόπια στην αγκαλιά της αυτοκρατορίας του Πούτιν και των συνόρων της καρδιάς του Ερντογάν.

Το «παραπλανητικό» αυτό ερώτημα ξεσήκωσε κύμα δημοκρατικής ευαισθησίας και στη χώρα μας, κυρίως από τους «μακεδονομάχους» εκείνους που στην ουσία ταυτίζονται με την πολιτική του VMRO. Και δυστυχώς και από όσους, βλέποντας μυωπικά, θεωρούν ότι ένα ΟΧΙ από τους πολίτες της γειτονικής χώρας θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Το ερώτημα του Ζάεφ είναι ωστόσο το μόνο ουσιαστικό δίλημμα που τίθεται αυτή τη στιγμή στους πολίτες της χώρας του. Πιστεύει κανείς ότι θα υπήρχε λόγος να αλλάξει το Σύνταγμα και το όνομά της μια χώρα, αναγνωρισμένη με αυτό από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, αν δεν αποτελούσαν εμπόδιο στην ένταξή της στους δυτικούς οργανισμούς;

Μακάρι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Και για τους βόρειους γείτονες και για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Θα είναι ωστόσο πολύ χρήσιμο και για μας. Γιατί τότε θα διαπιστώσουμε ποιοι θέλουν ειλικρινά τη λύση του Μακεδονικού ζητήματος ή απλά πυροδότησαν μια βόμβα για να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, ποιοι θα κρατήσουν τις καρέκλες τους ως το – πολιτικό τους – τέλος και ποιοι ανήκουν πραγματικά στο πολυδιαφημιζόμενο φιλοευρωπαϊκό τόξο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top