EDITORIAL

Υπάρχει ελπίδα για την Κύπρο;

 

Το όμορφο «χρυσοπράσινο φύλλο» του Μίκη εξακολουθεί, δεκαετίες μετά την πρώτη πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, να επιπλέει στη Μεσόγειο χωρισμένο στα δύο. Οι διαδοχικές προσπάθειες για την επανένωσή του σκόνταψαν πάντα σε μικρά ή μεγάλα εμπόδια. Κυρίως σκόνταψαν πάνω σε σκοπιμότητες, εθνικισμούς, φιλοδοξίες και συμφέροντα που υπερίσχυαν πάντα του ρεαλισμού και της λογικής.

Η σημερινή πρώτη, μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Ελβετίας, διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έρχεται να αναζωπυρώσει τις ελπίδες όλων όσων – μέσα και έξω απ’ το νησί – επιμένουν στη ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται υπερβολική δόση αισιοδοξίας για να πιστέψει κανείς ότι κάτι μπορεί να γίνει αυτή τη φορά.

Προσερχόμενοι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές τους. Η πολύχρονη εμπειρία έχει δείξει ότι οι κόκκινες γραμμές οδηγούν σχεδόν πάντα σε πράσινες διαχωριστικές γραμμές και σε αδιέξοδα. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να διερευνηθούν οι παραχωρήσεις που μπορεί να γίνουν προκειμένου να γίνει δυνατή η επίτευξη της λύσης. Και βέβαια να μην χαθούν οι σοβαρές συμφωνίες, ακόμα και για τους χάρτες, που είχαν επιτευχθεί την τελευταία φορά. Οι συνομιλίες να συνεχιστούν από κει που σταμάτησαν.

Οι σημερινές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και για έναν ακόμα λόγο. Οι γεωτρήσεις που ξεκίνησαν και οι δύο πλευρές και οι καθημερινά εκτοξευόμενες τουρκικές απειλές έχουν επιβαρύνει αρνητικά την ατμόσφαιρα. Ίσως είναι όμως και μια ευκαιρία να πεισθούν όλοι ότι μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών θα δώσει διέξοδο και στο θέμα της από κοινού αξιοποίησης των κοιτασμάτων της περιοχής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, με τη γενναία του στάση και τη στήριξή του στο σχέδιο Ανάν, δημιούργησε βάσιμες ελπίδες με την ανάδειξή του στην εξουσία. Η παρουσία του Ακιντζί, στην ηγεσία της άλλης πλευράς ενθάρρυναν αυτές τις ελπίδες. Η πράξη δεν φάνηκε το ίδιο ενθαρρυντική. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να μην επιδιώκει πια με το ίδιο σθένος και την ίδια διάθεση την επίλυση του Κυπριακού.

Στο χέρι του είναι, σε μεγάλο βαθμό, να διαψεύσει τις Κασσάνδρες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top