EDITORIAL

45 χρόνια Δημοκρατία!

 

Όσο απομακρύνεται χρονικά η 24η Ιουλίου του 1974, τόσο ο εορτασμός της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρας μας αποκτά μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική σημασία που δεν περιορίζεται μόνο στους συμβολισμούς. Ο χρόνος έχει συμβάλει στην υποχώρηση των πρώτων φανατισμών και υπερβολών της μεταπολίτευσης, η ψύχραιμη αποτίμηση επιτρέπει την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των αξιών του μακράν καλύτερου πολιτεύματος στον πλανήτη Γη.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ωστόσο από κάποιους ως ευκαιρία για την αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων και την εξαγωγή συμπερασμάτων που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα σημερινά τους πολιτικά σχέδια. Η αλήθεια είναι ότι η πτώση της χούντας των συνταγματαρχών οφείλεται στην οργανωμένη αντίσταση και τους αγώνες ενός σημαντικού μέρους του Ελληνικού λαού που αρνήθηκε να την νομιμοποιήσει, προκαλώντας και την καθοριστκή διεθνή της απομόνωση. Η αλήθεια αυτή δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή αρχικά και όλων των άλλων δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στο στέργιωμα της Δημοκρατίας και στην χάραξη της ευρωπαϊκής της πορείας στη συνέχεια της μεταπολίτευσης.

Στη διάρκεια των 45 χρόνων που μεσολάβησαν η Δημοκρατία δέχτηκε σοβαρές και πολύπλευρες επιθέσεις. Κατάφερε όμως πάντα να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες, χαρίζοντας στους πολίτες την σταθερότερη και μακροβιότερη δημοκρατική περίοδο στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε τις δύο μεγαλύτερες δημοκρατικές νίκες στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Η πρώτη ήταν η εξάρθρωση της τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» το 2002 και η δεύτερη ο αποκλεισμός από την Βουλή της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στις πρόσφατες εκλογές.

Τιμώντας την σημερινή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, ότι εξακολουθεί να έχει ορκισμένους εχθρούς και ότι η υπεράσπισή της αποτελεί το ύψιστο καθήκον κάθε συνειδητοποιημένου δημοκράτη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top