EDITORIAL

VMROμικη στάση!

 

Η απόφαση της ηγεσίας της Ευρώπης – μετά το βέτο της Γαλλίας – να απορρίψει το αίτημα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία έρχεται να ανατρέψει την βασική ευρωπαϊκή λογική που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Την ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση στα δυτικά Βαλκάνια καλύπτοντας το κενό στο οποίο είχαν ήδη εισχωρήσει με κάθε μέσον τα καθεστώτα του Πούτιν και του Ερντογάν φιλοδοξώντας να το μετατρέψουν σε δική τους σφήνα.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις αντιπολιτεύσεις των δύο χωρών και η ανοιχτή στήριξη του Ζάεφ απέναντι στους ακροδεξιούς εθνικιστές του VMRO, ώστε να πετύχει θετικό αποτέλεσμα στο κρίσιμο δημοψήφισμα, έδειχναν ότι η Ευρώπη ήταν αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να εξασφαλίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής. Το Γαλλικό βέτο ήρθε να καταστρέψει ξαφνικά και ανεξήγητα μια ολόκληρη διαδικασία και βέβαια τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της κυβέρνησης Ζάεφ που δικαιολογημένα αισθάνεται προδομένη, βαδίζοντας αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές.

Δύσκολο να πει κανείς αν η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία είχαν εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και δύσκολο να πιστέψει κανείς, μετά την ένταξη όλων των προηγούμενων χωρών στην ΕΕ, ότι ο λόγος της απόρριψης ήταν καθαρά «μεταρρυθμιστικός». Και είναι άμεση προτεραιότητα της ηγεσίας της Ευρώπης να επανορθώσει άμεσα το «μεγάλο λάθος», όπως χαρακτήρισε την απόφαση ο απερχόμενος Γιουνκέρ. Η δύσκολη ευρωπαϊκή διαδρομή έχει αποδείξει ότι υπάρχουν τα διαδικαστικά και χρονικά περιθώρια.

Σε μια εποχή που το BREXIT έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Η ενδεχόμενη νίκη του αντιευρωπαϊκού VMRO στις επικείμενες εκλογές στη Β. Μακεδονία δεν θα είναι μόνον η ταφόπλακα στη συμφωνία των Πρεσπών που θα ακυρωθεί στην πράξη αλλά, ταυτόχρονα, η ταφόπλακα των σχεδίων για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για τον μελλοντικό προσανατολισμό της σε μια κρίσιμη για την περιοχή και την Ευρώπη εποχή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top